COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Inițial, s-a dorit prezentarea lui Ștefan cel Mare în monument cu capul descoperit (FOTO)

Inițial, s-a dorit prezentarea lui Ștefan cel Mare în monument cu capul descoperit (FOTO)

Inițial, Ștefan Cel Mare trebuia să fie prezentat în opera-monument al celebrului sculptor Alexandru Plamădeală cu capul descoperit.

Acest fapt interesant este descris într-un blog pe site-ul Moimir.org, relatează Noi.md.

Alexandru Plămădeală este primul sculptor moldovean profesionist, creația sa avînd o contribuție deosebită în cultura artistică a țării noastre. El a fost cel mai mare sculptor al Basarabiei din anii 20-30, organizatorul și directorul Colegiului de Artă din Chișinău, președinte al Societății de Arte Plastice din Basarabia.


La monumentul iubitului său erou istoric - domnitorul moldovean Ștefan cel Mare din Chișinău, Alexandru Plămădeală a lucrat cu entuziasm cîțiva ani.

El a studiat frescele mănăstirii din Voroneț, unde Ștefan cel Mare este înfățișat împreună cu familia sa, a colectat materiale în biblioteci, a studiat ornamente pe țesături, formele de săbii și coroane din secolului al XV-lea. Rezultatul acestei lucrări grele au fost mai multe machete.

Inițial, Ștefan cel Mare trebuia să fie prezentat cu capul descoperit, în armură medievală și o mantie, sprijinindu-se cu ambele mîini de sabie. Cu toate acestea, membrii comisiei de construcție a monumentului au cerut ca în mîinile domnitorului să fie o cruce. În versiunea finală, unificatorul pămînturilor moldovenești, Ștefan cel Mare, este înfățișat cu o coroană și o ținută bogată.

Plămădeală a reușit să sublinieze în chipul domnitorului nu un purtător al dogmei creștine, ci un luptător pentru independența țării sale natale, împotriva amenințării înrobirii turcești". Statuia a fost turnată pe părți, monumentul a fost asamblat din trei fragmente deja în 1925. În calitate de material pentru monument, au fost folosite simbolic armele turcești din bronz capturate în războiul ruso-turc în 1877-1878.

Noua sculptură a devenit foarte repede una dintre principalele atracții ale Chișinăului, atrăgînd locuitorii orașului care ieșeau la plimbare și fotografii.
Inginerul Gheorghe Levițchi a descris progresul construcției monumentului lui Ștefan cel Mare la Chișinău:

„Construcția monumentului Ștefan cel Mare la Chișinău a început în aprilie 1925. Munca intensă a continuat pînă în septembrie 1925, adică 5 luni, timp în care a fost extrasă 80% din piatra necesară. Blocurile mari cu greu au fost aduse în gara din Florești, iar în decembrie 1925 ele erau deja la Chișinău, unde au fost prelucrate și instalate în aceeași lună. Astfel, lucrările au început în aprilie 1925 și totul a fost finalizat (cu excepția statuii, ornamentelor și inscripțiilor) pe 27 decembrie 1925. Apoi, în 1926 și 1927, s-a lucrat la amenajarea zonei din jurul viitorului monument. Munca mergea foarte încet. Procesul a continuat pînă la 16 decembrie 1928, iar după patru luni și jumătate totul a fost gata. Monumentul a fost inaugurat pe 28 aprilie 1928".

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load