Începînd de azi șoferii se vor putea înțelege amiabil, în caz de accidente

Începînd de azi șoferii se vor putea înțelege amiabil, în caz de accidente

Începînd de asteăzi va fi pusă în aplicare procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul, în baza căreia conducătorii auto implicați într-un accident rutier pot utiliza formularul „Constatare amiabilă de accident” în relația cu companiile de asigurare, fără a mai fi necesară documentarea accidentului la poliţie.


Formularul de constatare amiabilă de accident reprezintă un formular de format A4, compus din două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele avînd aceeași valoare juridică.


Formularul se eliberează la cerere de către compania de asigurări unde a fost procurată polița de răspundere civilă auto internă (RCA). În acest sens, conducătorii auto sînt îndemnați să se adreseze la companiile de asigurări (intermediarii de asigurări) la care au procurat polița RCA pentru eliberarea formularului respectiv.


Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul R. Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, în mărime maximă de zece mii de lei (10 000 lei).


„Astfel, în cazul unui accident în care au fost implicate două vehicule şi care s-a soldat doar cu pagube materiale, ambii conducători auto implicați în accident vor completa şi vor semna formularul „Constatare amiabilă de accident” potrivit normelor imprimate pe verso-ul formularului. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la poliție. Prin urmare, va fi exceptată și sancțiunea contravențională. Se recomandă conducătorilor auto, odată cu obținerea formularului „Constatare amiabilă de accident”, să studieze atît formularul, cît și normele de completare a acestuia, imprimate pe verso”, se arată în comunicatul de presă al CNPF.


De menționat, că formularul urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto implicați în accident dispun de asigurare RCA, prejudiciul nu este mai mare de 10 mii lei și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului, despre care fapt se fixează în formular. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către organele de poliție.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load