COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Încă 7 medici din stînga Nistrului vor fi cazați temporar în localitățile de pe malul drept în care activează

Încă 7 medici din stînga Nistrului vor fi cazați temporar în localitățile de pe malul drept în care activează

Încă 7 medici ce locuiesc în regiunea transnistreană, dar lucrează în instituții medico-sanitare de pe malul drept al Nistrului, vor fi cazați temporar în localitățile unde activează.

Un ordin în acest sens a fost emis de Ministerul de profil la 5 mai, în urma acordului manifestat de personalul medical. Este vorba de spitalul raional Orhei, spitalul raional din Rezina, substația AMU din Criuleni și spitalul raional din Căușeni.

Această soluție a fost identificată urmare acțiunilor ilegale unilaterale ale părții transnistrene în libera circulație și de a se autoizola timp de 14 zile pentru orice persoană ce intră în regiune. Biroul Politici de Reintegrare a primit 95 de sesizări din partea autorităților publice locale din Zona de securitate despre impedimentele impuse de partea transnistreană personalului medical.


Costurile de cazare și alte aspecte administrative ale medicilor sînt acoperite cu sprijinul Uniunii Europene, oferit prin Programul Măsuri de Consolidare a Încrederii pe ambele maluri ale Nistrului, implementat de PNUD Moldova.

Cazarea medicilor în localitățile în care aceștia activează se face pe principii voluntare, pînă acum alți medici din 7 raioane fiind printre beneficiari.

„Problema liberii circulații pentru persoane și oficiali devine nesustenabilă nu doar pentru medici, dar și pentru alte categorii de persoane, iar pretextul pandemiei utilizat pentru îngrădirea drepturilor omului este un subiect ce merită atenția partenerilor de dezvoltare, instituțiilor și organizațiilor internaționale în materia drepturilor omului și pentru resetarea priorităților pe agenda de negociere ”, a declarat viceprim-ministrul Cristina Lesnic.

Anterior, viceprim-ministrul pentru Reintegrare a solicitat părții transnistrene să permită circulația medicilor, iar după refuz a sesizat mediatorii în procesul de soluționare a conflictului transnistrean și structurile internaționale relevante.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load