În următoarele zile vremea se răcește

În următoarele zile vremea se răcește

În următoarele zile, vremea se va răci, potrivit prognozelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS). 


Temperaturile vor scădea cu cîteva grade, iar vineri, 4 octombrie, sînt așteptate și ploi, informează Știri.md cu referire la Moldpres.


Solicitat de agenție, șeful Centrului prognoze meteorologice din cadrul SHS, Ghenadie Roșca, a precizat că răcirea vremii este determinată de un ciclon care aduce o masă de aer rece din nordul continentului.


Astfel, noaptea următoare sînt așteptate temperaturi de 7 – 12 grade. Acestea vor continua să scadă, astfel încît meteorologii nu exclud că pe 8 și 9 octombrie ar putea fi înregistrate chiar înghețuri cu intensitatea de -2 grade Celsius, în special în partea de nord și centru a țării.


Pe timpul zilei, în nordul țării se așteaptă maxime de pînă la 14 grade. În centru și sud va fi mai cald cu 1 - 2 grade. Temperaturile aerului vor crește abia către data de 9 și 10 octombrie.


Potrivit SHS, cea mai rece lună octombrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe o mare parte a teritoriului țării a fost în anii 1946, 1951 și 1976, cînd temperatura medie lunară a aerului a variat între +4,0ºC (Briceni, 1946) și +7,8ºC (Ceadîr-Lunga, 1976). 


Cea mai caldă lună octombrie a fost în anii 1896 și 1966, cînd temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +12,5ºC (Briceni, 1966) și +15,1ºC (Comrat, 1896).


Conform datelor statistice multianuale, pînă la 10 octombrie se încheie semănatul culturilor de toamnă. 


În decada a doua a lunii octombrie, potrivit datelor multianuale, se încheie vegetația activă a culturilor agricole, care corespunde datei de trecere stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin +10ºC în direcția scăderii ei. 


În această perioadă se încheie multe lucrări agricole – recoltarea sfeclei de zahăr, a cartofilor sădiți vara, a soiurilor tîrzii de legume și fructe.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load