În sudul țării a fost deschis primul Planetariu

În sudul țării a fost deschis primul Planetariu

La 1 iunie, localnicii satului Brînza au avut parte de sărbătoare dublă – Ziua Copiilor și Inaugurarea Planetariului din cadrul Liceului Teoretic „Academician Ion Bostan”, scrie cahul.md.

Este primul liceu din Republica Moldova care își deschide un Planetariu, ințiativa aparținîndu-i academicianului Ion Bostan, director al Centrului Național Tehnologii Spațiale din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, originar din satul Brînza și al cărui nume îl poartă liceul.

Amplasat într-o anexă a liceului reconstruită pentru instalarea cupolei, clădirea Planetariului a căpătat o formă foarte atractivă pentru curtea unui liceu rural. Treptat, a fost instalat și echipamentul performant, de care nu dispune nici un alt liceu din republică – un telescop Celestron cu apertura de 14 inci, iar în interiorul cupolei a fost montat un ecran în formă sferică, creînd senzația de navă cosmică, cu prezentarea imaginii în format 3D la 360 de grade. Ecranul a fost construit de către specialiștii UTM pe aceleași forme și din aceleași componente utilizate anterior pentru Planetariul Universității Tehnice. Și sala de cinema are un design similar, în aceleași culori și cu același tip de fotolii, devenind astfel o copie a Planetariului UTM.

Cu ajutorul telescopului și ecranului ultramodern, corpurile cerești vor putea fi urmărite direct în spațiu, în timp real, iar călătoriile fascinante printre stele, planete și constelații vor face orele de fizică și astronomie mult mai interesante atît pentru liceenii de la Brînza, cît și din toate localitățile din lunca Prutului de Jos.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load