În satele Moldovei miroase a roadă și must

În satele Moldovei miroase a roadă și must

E vremea cînd în satele din Moldova miroase a roadă și must. După ce au muncit un sezon la vița-de-vie, acum gospodarii au ajuns să-și culeagă strugurii mîngîiați de soare o vară întreagă.


Unii îi strîng pentru comert, alții vor face vin, pentru a avea ce turna în ulcioare de sărbători.


Loreta Lisnic, reporter: “În această perioadă, în viile din țară e forfotă mare, întrucît s-a început culesul stugurilor. Aceștia de exemplu sînt de masă, așa că trebuie atent rupți de pe tufă și puși într-o ladă, așa încît să arate cît mai bine în fața consumatorilor. Cei care sînt însă pentru vin, sînt adunați într-un sac, iar ulterior, zdrobiți.”


“De la ora 7 avem 400 de litri. Mai aducem, îl umplem și vine cel de 500.”


Pe Andrei Boico l-am găsit în curtea casei, învîrtind de zor la zdrobitorul de struguri. Mirosul de bobițe proaspăt pisate a cuprins ulița bărbatului din Ialoveni


“-Prima gustare cînd se face? -Prima imediat, cum se face acru, dar de Anul Nou cred, cînd e așezat bine.”


Înainte să se apuce de treabă, gospodarul și-a pregătit butoaiele din lemn. Le-a spălat bine, le-a opărit cu apă fierbinte cu frunze de nuc și le-a bătut cepul. Arta de a impleti aromele în vin Andrei a învățat-o de la bunicul său și tot de la el a moștenit și cele 19 rînduri de vițăa-de-vie.


Iar pe vecinul de teren a lui Andrei l-am găsit la cules struguri cu întreaga familie. Ion Pavalache are ajutoare din două generații, copiii și nepoții.


-”Vedeți ce struguri frumoși avem...”


Își respectă munca de un sezon, așa că își așează cu mare grijă strugurii în ladă. De cules se pregătesc și soții Bîrcă. Deși ajunși la vîrstă de pensionare, cei doi nu se pot lăsa de viță-de-vie. O cultivă cu aceeași dragoste ca acum 15 ani, cînd au sădit prima tufă. 


“Rupem frunzele ca să ne vină mai ușor la cules, totodată se mai și coace.”


-”În doi, nu avem cu cine, copii sînt duși peste hotare. Pe unde ne descurcăm, pe unde așa, lucrul merge.”


Strugurii îi vor pune în frigider, în speranța că la iarnă vor lua un preț mai bun. Au însă un singur regret.


-”E multă vie, nu sînt piețe de desfacere. Tot anul muncim, multe cheltuieli, dar cînd dai să vinzi.”


În următoarele zile, meteorologii prognozează înghețuri, așa că strugurii ar putea avea de suferit.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load