În rețelele de socializare a fost lansată campania de colectare a semnăturilor în favoarea „curățării” sistemului de justiție

În rețelele de socializare a fost lansată campania de colectare a semnăturilor în favoarea „curățării” sistemului de justiție

În rețelele de socializare a fost lansată campania de colectare a semnăturilor în favoarea lustrației angajaților sistemului de justiție și Procuraturii. Campaniei i s-au alăturat cunoscuții activiști civici și politicieni, timp de 30 de minute petiția fiind semnată de circa o sută de persoane. 


„Cerem lustrația tuturor judecătorilor, procurorilor și altor complici ai regimului Plahotniuc!


Noi, cetățenii Republicii Moldova cerem de la majoritatea parlamentară formată din partidele PSRM – blocul ACUM lustrația complicilor regimului Plahotniuc! Lustrația – reprezintă curățirea sistemului puterii de stat de judecători, procurori și de demnitari corupți.


Lustrația reprezintă interzicerea persoanelor care au susținut și s-au aflat sub conducerea fostului regim oligarhic al lui Plahotniuc, de a participa la cîrmuirea statutului, și de a ocupa funcții în organele statutului și alte funcții importante.


Lustrația – este tragerea la răspunderea și pedeapsa penală pentru participarea la comiterea infracțiunilor de către fostul regim și confiscarea averii (proprietății) dobîndite prin hoție și corupție.


Lustrația – reprezintă aplicarea unor pedepse echitabile față de complicii regimului Plahotniuc și oferirea legitimității noii puteri (noului guvern), care prin lustrație va demonstra o ruptură decisivă cu practica vechii puteri, recunoscută de societate ca fiind criminală și ilegală”, scrie în petiție.


Între timp campaniei i s-au alăturat activiștii civici și politicienii. Astfel inițiatorul campaniei, activistul Pavel Grigorciuc a îndemnat cetățenii țării să dea dovadă de solidaritate „în această chestiune foarte importantă pentru întreaga societate”. 


Solidar s-a arătat și fostul judecător al Curții Europene pentru Drepturile Omului Stanislav Pavlovschi care a menționat că „era și timpul”. 


Reamintim că oligarhul Vladimir Plahotniuc a fugit din Moldova imediat după schimbarea guvernării în țară. Potrivit diverselor date, în prezent oligarhul fugar se află în SUA, unde a solicitat azil politic. Totodată, în pofida faptului că Plahotniuc nu se mai află în țară, interpușii lui continuă să ocupe funcțiile cheie în sistemul de justiție și Procuratură, iar ritmul de „curățare” a justiției lasă de dorit. 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load