În R. Moldova ar putea fi construită autostrada Iași-Chișinău-Odessa

În R. Moldova ar putea fi construită autostrada Iași-Chișinău-Odessa

Subiectul construcției a 100 de km de autostradă în Republica Moldova a ajuns pe agenda de lucru a Parlamentului European și a Comisiei Europene.


Un eurodeputat cere Comisiei Europeane să valideze proiectul, în vloarea de 1 miliard de euro, pentru țara noastră, anunță Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, transmite Agora.md


Potrivit sursei citate, pe baza Indicative TEN-T Investment Action Plan, se poate finanța începerea studiul de fezabilitate iar ulterior și includerea autostrăzii Iași-Chișinău-Odessa în pioritățile națioanale ale Republicii Moldova.


Tema autostrăzii, aflată anterior și în atenția Administrației Prezidențiale de la Cotroceni, a fost expusă și de către președintele Comisiei Europene, Jean Claude Jucker, în cadrul ceremoniei de sărbătorire a 10 de ani de la înfințarea Parteneriatului Estic. 


Oficialul a accentuat prioritatea dezvoltării Parteneriatului Estic, inclusiv prin componenta de infrastructură rutieră – coridorul TEN-T Odessa-Chișinău-Ungheni și interconectarea cu autostrada deja aprobată de Președintele Romîniei, Tîrgu-Mureș-Iași-Ungheni, care urmează si fie conectată cu segmentul Budapesta-Viena-Munchen.


Ideea autostrăzii, a fost introdusă în agenda publică încă din luna decembrie 2018. Aceeași sursă notează că miza autostrăzii constă în interconectarea prin coridorul rutier, a regiunilor Odessa-Chișinău-Iași-Tîrgu-Mureș-Budapesta-Viena-Munchen. 


Acestă conectivitate ar putea motiva inclusiv și marii investitorii să opteze pentru regiunea Est-Europeană în calitate de o zonă de investiții cu o piață mare, produse alimentare calitative, acces la infrastructură rutieră modernă, dar și a forței de muncă numeroase.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load