X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova va fi implementat conceptul poliției comunitare

17 ian. 2018,, 16:20   Societate
5439 0

Guvernul a aprobat astăzi Concepția și Planul de acțiuni pentru anii 2018-2020 privind activitatea polițienească comunitară, informează NOI.md.

Proiectul elaborat de Ministerul Afacerilor Interne presupune crearea unui parteneriat între poliție pe de o parte și societatea civilă, administrația publică locală, mediul de afaceri pe de alta. Scopul implementării conceptului de poliție comunitară, potrivit ministrului Alexandru Jizdan, este de a identifica mai ușor problemele cetățeanului și de a-i oferi soluții optime.

„O perioadă îndelungată, poliția era percepută de cetățeni ca un organ care doar pedepsește omul, nu exista această percepție de grijă din partea polițistului. Prin urmare, am venit cu acest concept nou de poliție comunitară, după ce am studiat experiența internațională. Inițiativa are menirea de a apropia poliția de societate”, a explicat Alexandru Jizdan.

În conformitate cu planul de acțiuni aprobat, în fiecare primărie din localitate vor fi create grupuri de specialiști, care vor avea misiunea de a monitoriza situația din comunitate. În componența grupului vor intra primarul, polițistul de sector, medicul, reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri.

„Toată lumea va raporta cu ce probleme se confruntă comunitatea, cum funcționează școala, dacă se atestă probleme legate de consumul de droguri sau alte comportamente deviante. Această comisie va obliga ulterior poliția să vină cu o reacție. Încercăm, prin conceptul poliției comunitare, să venim cu mai multă grijă față de oameni, în așa fel, încît să schimbăm percepția din instituție care doar persecută”, a adăugat Jizdan.


Potrivit lui, în patru raioane din țară funcționează deja proiecte pilot de asistență polițienească comunitară, proiectul urmînd a fi extins în toate localitățile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?