În Moldova se deschide reprezentanța organizației „Opora Rossii”

În Moldova se deschide reprezentanța organizației „Opora Rossii”

Pentru ca Moldova să prezinte cele mai bune și mai cu perspectivă business-proiecte din întreaga țara, astfel încît acestea să poată găsi sprijin din partea partenerilor ruși, în Republica Moldova va fi creat un birou reprezentativ al bine-cunoscutei organizații „Opora Rossii”, care ne va ajuta acum, în primul rînd, să înțelegem cum să protejăm corect drepturile întreprinderilor mici și mijlocii și să dezvoltăm aceste inițiative.


În prezent, „Opora Rossii” este cea mai mare asociație din Federația Rusă a sindicatelor întreprinderilor mici și mijlocii. Astăzi, această structură include peste 100 de asociații industriale și antreprenoriale, care reprezentă peste 60 de tipuri de activități economice.


De asemenea, în cadrul Asociației „Parteneriatul necomercial Asociația organizațiilor antreprenoriale OPORA” funcționează o platformă de experți pentru dezvoltarea unei poziții unice consolidate a întreprinderilor mici și mijlocii în segmentul industrial și pentru prezentarea acestei poziții la nivel federal.


În funcția de șef al reprezentanței ”Opora Rossii” în Moldova a fost ales vice-președintele consiliului public pe lîngă președintele Republicii Moldova, Nicolae Pascaru


„Fiți de acord, în Moldova nu a existat nimic de genul acesta. Acum sîntem pe punctul de a descoperi oportunități absolut noi pentru mediul de afaceri din Moldova. Aceasta nu este doar încheierea de contractelor reciproc avantajoase, nu numai căpătarea unei experiențe, care este de neprețuit în lumea modernă, unde totul se schimbă repede și trebuie să corespunzi tendințelor vremii. Aceasta este, de asemenea, o înțelegere absolută a problemelor și sarcinilor comune din cele două țări post-sovietice, care pe parcursul ultimilor 30 de ani s-au confruntat cu aproximativ aceleași probleme. În Rusia, mulți au decis că acum pot ajuta și Moldova”, a spus Pascaru.


El a adus o serie de exemple despre cum Rusia protejează interesele celor care, prin munca lor proprie, ridică economia patriei.


„De exemplu, așa cum se știe din mass-media, recent, președintele ”Opora Rossii”, Alexandr Kalinin, s-a opus ideii de a limita numărul de profesii pentru lucrătorii independenți. El a menționat că în Federația Rusă peste zece milioane de oameni se ocupă cu micro-afaceri, iar în caz de birocrație excesivă, ei vor rămîne „în umbră”. Cu alte cuvinte, organizația este de părere că cetățenii care prestează independent anumite servicii populației nu ar trebui să se ocupe cu documente și să nu se îndoiască de legalitatea statutului lor, ci pur și simplu se se ocupe cu munca aleasă, să cîștige bani pentru trai și să continue să-și extindă spectrul de servicii. În economia modernă, această activitate a primit deja denumirea de „microbusiness”, a spus Pascaru.


Potrivit lui, tot în luna aceasta, „Opora Rosii” a îndemnat autoritățile să acorde o atenție deosebită problemei cetățenilor care au devenit deținătorii unei cote în construcția de noi clădiri rezidențiale, deoarece unui număr de dezvoltatori nu le-au fost aprobate în timp util împrumuturi și nu li s-a permis să finalizeze construcția proprietății conform schemei.


„În plus, cu sprijinul ”Opora Rossii”, în cadrul proiectului național ”Întreprinderile mici și mijlocii și sprijinul inițiativelor antreprenoriale individuale”, situația privind obținerea accesului la finanțare în Federația Rusă s-a îmbunătățit vizibil. Ratele la împrumuturile pentru antreprenorii mici s-au redus, reducîndu-se și presiunea administrativă. Acum vedeți cîtă experiență mai trebuie să împrumutăm în Moldova și ce spectru larg de soluționare a acestor probleme poate oferi „Opora Rossii”, a cărei reprezentanță se deschide în Republica Moldova?”, a spus Pascaru.


El este convins că Rusia înțelege deja că întreprinderile mici pot oferi locuri de muncă pentru jumătate din cetățenii ruși apți de muncă. Iar prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, a cerut acest lucru, precum și să se facă tot posibilul pentru a ușura demararea unei afaceri în țară. De asemenea, presa citează datele, prezentate de președintele ”Opora Rossii”, Alexandr Kalinin, precum că, pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii au fost alocate 481 miliarde de ruble pe parcursul a șase ani, iar în 2019 - 69 de miliarde de ruble, și niciodată n-a mai fost alocat un sprijin atît de mare din bugetul Federației Ruse. Conducerea Federației Ruse intenționează să crească numărul de persoane care dezvoltă afaceri mici de la 19 la 25 de milioane de oameni în întreaga țară.


„În Moldova, nimic de genul acesta nu a fost niciodată pus pe ordinea de zi a statului. Acum, datorită susținerii președintelui Igor Dodon, noi am obținut șansa la o dezvoltare decentă”, a subliniat Pascaru.


El a menționat că rolul relațiilor comercial-economice moldo-ruse în dezvoltarea țării noastre este greu de supraestimat, avînd în vedere faptul că reprezentanții mediului de afaceri al Federației Ruse au declarat în repetate rînduri că sînt dispuși să vină pe piața moldovenească dacă vor fi create condiții necesare pentru aceasta.


„Iar o poziție geopolitică favorabilă va contribui la faptul că Moldova ar putea deveni un loc și un mediu în care să fie implementate cele mai importante proiecte economice comune ale Rusiei și ale țărilor UE. Sînt sigur că există deja o voință politică la Chișinău în aceste scopuri. Astfel de inițiative vor atrage investiții în țara noastră din ambele părți, ceea ce va contribui la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Desigur, recurgînd la experiența rusă, noi mai trebuie să îmbunătățim legislația locală în acest domeniu, pentru a nu bloca oxigenul antreprenorilor care doresc să contribuie la dezvoltarea economiei natale”, a concluzionat Pascaru.


El a adăugat că, în viitorul apropiat, reprezentanța „Opora Rossii” în Moldova își va începe activitatea, iar sprijinul conducerii acestei structuri, ai cărei delegați au participat de două ori la Forumul Economic moldo-rus la Chișinău, vor contribui la realizarea cît mai fructuoasă a acestei activități.
 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load