X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

În Moldova a ajuns metoda de fermentare a deşeurilor organice

20 feb. 2020,, 15:00   Societate
2915 0

Deşeurile nevalorificate nu sînt doar o problemă de mediu, ci şi o pierdere economică. În medie, europenii produc 481 de kilograme de deşeuri într-un an. O mare parte sînt transformate în compost.

Mai nou, metoda a fost adusă şi în Republica Moldova. Se numeşte "bokashi" şi presupunne fermentarea resturilor alimentare, din care apoi se obţine humus - un sol bogat în nutrienţi.

Humus. Acest termen este relativ nou pentru Republica Moldova. Susţinătorii modului sănătos de viaţă au implementat deja un proiect, prin care îşi propun să promoveze Bokashi drept o metodă eficientă de a scăpa de deşeurile organice,

Stela Babii-Fetescu, fondator magazin produse organice: „Noi am pornit cu ideea de a crea un mod de a putea scăpa de deşeurile din bucătărie, igienic, fără mirosuri şi cu folos.”, transmite NOI.md cu referire la tvrmoldova.md.

Procesul Bokashi de bază constă în colectarea deşeurilor alimentare într-un container ermetic şi adăugarea de microorganisme benefice intr-un substrat. Acest nou substrat – "bokashi bran" sau tărîţe bokashi, se vinde sau se poate prepăra acasă. Ca substrat poate fi folosit orice material bogat în carbon, cum sînt tărîţele, rumeguşul de lemn sau hîrtia.

Stela Babii-Fetescu, fondator magazin produse organice: „Ceea ce propunem noi este a treia la sursă, a separa materia organică, a o precomposta, începînd cu bucătăria, după care, a doua etapă este fermentarea prin viermecompost. Ce este vermicompostul este digerarea finală, de către aceste fiinţe drăgălaşe. Ei au foarte multe bacterii şi fermenţi în interiorul tubului digestiv. Trecînd materia organică prin ele, rîmele în finalitate produc un viermecompost – produs ideal.”

Cei care au asistat la prezentarea publică au fost convinşi de faptul că Bokashi este o metodă eficientă de refolosire a deşeurilor.

„Eu cred că este o activitate foarte bună în primul rînd pentru că este o intenţie nobilă, iar energia pe care Stela o investeşte în acest domeniu, are o putere foarte mare de a prinde alţi oameni.”

„Eu am testat singură să precompostez aceste deşeuri acasă. Atunci am auzit pentru prima dată de bocaşi, microorganisme eficiente. Oamenii nu cunosc de gravitatea situaţiei cu deşeurile în ziua de astăzi, nu cunosc despre compostare.”

„Îmi place foarte mult proiectul dat, deoarece avem perspectivă foarte bună pentru RM, pentru organizarea compostării deşeurilor organice de la bucătărie, fiecare apartament.”

În Japonia, oraşe întregi au adoptat acest sistem de gestionare a deşeurilor şi au amenajat grădini impresionante cu ajutorul Bokashi. Amestecul de bacterii este, de asemenea, folosit pentru tratarea apelor reziduale şi la reducerea mirosurilor la fermele de animalele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?