În Moldova, 4 din 10 copii cu vîrsta sub 10 ani au deja un cont pe rețelele sociale

În Moldova, 4 din 10 copii cu vîrsta sub 10 ani au deja un cont pe rețelele sociale

Patru din zece copiii cu vîrsta de 10 ani au conturi pe reţelele de socializare, iar aproape 9% dintre adolescenţii de 14 şi 15 ani au expediat în ultimul an fotografii sau clipuri video în care erau goi sau cu anumite părţi ale corpului dezgolite.


Sînt rezultatele unui studiu efectuat de Centrul Internațional "La Strada".


Statisticile sînt şi mai alarmante. Două treimi dintre minorii cu vîrstele  cuprinse între 12 şi 15 ani navighează zilnic pe net, iar majoritatea folosesc telefonul mobil.


"Ne vorbeşte despre faptul că posibilitatea controlului din partea părinţilor se diminuează. Am identificat că copii, cu părere de rău, nu pot să spună nu la propunerile inadecvate, care apar în mediul online", a declarat psihologul Diana Cheianu.


20 la sută dintre minori au primit pe internet conţinut cu tentă sexuală, iar fiecare al doilea copil s-a întîlnit în viaţa reala cu persoane pe care le-a cunoscut, iniţial, în lumea virtuală. Autorii studiului afirmă că asta se întîmplă, pentru că adolescenţii nu sînt informaţi despre regulile de siguranţă pe internet. 


"Vorbim despre importanţa predării, dacă doriţi a acestui subiect în şcoală. Despre acest moment au vorbit la direct, negru pe alb, copii, spunînd că acest subiect lipşeşte în şcoală", a spus directorul executiv al Centrului Internaţional "La Strada", Ana Revenco.


Unii adolescenţi afirmă că folosesc reţelele de socializare doar pentru a discuta cu amicii sau cu rudele.


"- Dacă o persoană necunoscută îmi scrie, eu îi dau block, adică nu-i răspund înapoi şi-l blochez  - De ce? - Pentru că-mi este frică."


"N-am nevoie pe site-uri de socializare. Pierd foarte mult timp din viaţă."


Iar părinţii spun că încearcă să fie vigilenţi cu odraslele lor.


"Copilul meu are 18 ani. Şi eu sînt în prieteni, şi cam văd ce postează, şi ce face."


Silvia Ceban are doi băieţi. Feciorul cel mare are cont pe reţelele de socializare, iar femeia spune că îi verifică toate mesajele pe care le primeşte sau le expediază.


"El a lucrat la calculatorul de acasă. Şi-n moment ce a lucrat nu a scos parola. Şi noi nu-i spunem. Deci, împreună cu soţul l-am prins la momentul acesta. Şi chiar dacă are 18 ani îl verificăm, atunci cînd el scrie ceva în facebook, noi acasă vedem cu cine şi chiar ce conversează", a declarat Silvia Ceban.


Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Investigaţii, în 2017, 20 de copii au avut discuţii perverese în mediul online. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load