În Găgăuzia, 100 de studenți au primit burse de studii „Primul președinte al Republicii Găgăuze”

În Găgăuzia, 100 de studenți au primit burse de studii „Primul președinte al Republicii Găgăuze”

În Găgăuzia, 100 de studenți ai instituțiilor de învățămînt profesional-tehnic au primit burse regionale „Primul președinte al Republicii Găgăuze, Stepan Topal”.


Certificatele de beneficiar la suportului financiar pentru reuşite în studii au fost înmînate elevilor de către liderul Găgăuziei, Irina Vlah, transmite Noi.md
Bursele regionale pentru elevii de colegii și școli profesional-tehnice au fost instituite în acest an. Suma plăților lunare de la bugetul Găgăuziei va alcătui 400 de lei pentru un elev. Studenții de la Universitatea de Stat din Comrat beneficiază de aceeași sumă.


Pe teritoriul Autonomiei activează cinci instituții de învățămînt profesional-tehnic: Colegiul Pedagogic din Comrat „Ceakir”, Colegiul Tehnic Agrar, precum și școlile profesionale din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești. Cîte 20 de elevi din fiecare dintre aceste instituții de învățămînt au devenit beneficiari de burse regionale.


Bașcanul Găgăuziei i-a încurajat pe elevi să nu se oprească la cele obţinute – să-și continue studiile în instituțiile de învățămînt superior, să-şi încerce forţele la întreprinderi și chiar în afaceri.


„În Găgăuzia există mai multe programe de susținere a tinerilor. Dacă doriți să intraţi la studii la USC sau la Universitatea Tehnică din Moldova, autoritățile Autonomiei vă vor oferi și sprijinul financiar necesar. Deveniți specialiști, profitați de oportunitățile pe care le aveți", i-a îndemnat pe elevi başcanul regiunii.


Administrațiile instituțiilor de învățămînt și înșiși elevii au acceptat cu bucurie inițiativa de acordare a burselor regionale.


„În colegiul nostru, doar 41% dintre studenți sînt beneficiari de burse de stat. Datorită programului regional, mai includem în această categorie 4% dintre elevii noștri", a declarat Maria Tanasovici, directorul Colegiului „Ceakir”.


Pentru prima dată, bursele regionale au fost plătite în Găgăuzia la inițiativa Bașcanului Irina Vlah în anul 2016.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load