În Codul fiscal și cel vamal vor apărea ”autovehicule de colecție de interes istoric sau etnografic”

În Codul fiscal și cel vamal vor apărea ”autovehicule de colecție de interes istoric sau etnografic”

Noțiunea de ”autovehicul de epocă” ar putea dispărea din legislația fiscală și vamală, fiind înlocuită cu cea de ”autovehicul de colecție de interes istoric sau etnografic”, statutul căruia va trebui să fie confirmat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.


Ministerul Finanțelor a elaborat în acest sens un proiect de lege care prevede modificarea mai multor acte normative, inclusiv a Codurilor fiscal și vamal, informează bizlaw.md.


Astfel, în Codul vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice apare noțiunea de ”autovehicul de colecție de interes istoric sau etnografic”, care va fi definit ca ”mijloc de transport auto de orice model sau tip a cărui producție a încetat, cu o vîrstă mai mare de 30 de ani, ce se găsesc în starea lor originală, fără să suferit modificări substanțiale ale șasiului, caroseriei, sistemului de direcție, de frînare, de transmisie sau de suspensie, ale motorului, aripilor etc., care au participat la un eveniment istoric sau competiții și reprezintă o valoare culturală a timpurilor trecute, confirmat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova”.


Respectiv, în textul celor două legi, noțiunea nouă o va înlocui pe cea de ”autovehicul de epocă”, care era definită ca mijloc de transport auto de orice marcă şi tip şi cu vîrsta mai mare de 30 de ani, ce reprezintă o valoare culturală a timpurilor trecute, confirmat de instituţia de stat competentă”.


Totodată, și noțiunile de ”tractor de epocă” și ”motociclete de epocă” vor fi înlocuite în legislație cu cea de ”autovehicul de colecție de interes istoric sau etnografic”, fiind modificate și mai multe poziții tarifare.


În consecință, Ministerul propune și modificarea Anexei nr. 2 din Titlul IV al Codului Fiscal prin includerea autovehiculelor de colecție de interes istoric sau etnografic la poziția tarifară 9705 și, respectiv, exluderea autovehiculelor de epocă din conținutul anexei.


Cu toate acestea, valoarea accizelor pentru autovehiculelor de colecție de interes istoric sau etnografic rămîne cea prevăzută pentru autovehiculele de epocă.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load