În Chișinău va fi prezentat un film despre autorul scenariului "Eu mă plimb prin Moscova"

În Chișinău va fi prezentat un film despre autorul scenariului "Eu mă plimb prin Moscova"

Pe 25 februarie, va avea loc prezentarea filmului documentar "Ghennadii Șpalikov. Viața unui om fermecător", dedicat poetului și scenaristului sovietic Ghennadii Șpalikov, care este, în particular, autorul scenariului faimosului film" Eu mă plimb prin Moscova ", transmite Noi.md.


Prezentarea peliculei dedicată lui Ghennadii Șpalikov va începe cu întîlnirea cu autorul acestui film, un cunoscut regizor documentar rus, un membru al Uniunii Cinematografilor din Rusia, laureate al premiului național "Golden Eagle-2018", Olesea Fokina.


Ea va veni în Moldova la invitația Organizației Obștești Dialogum și cu ajutorul Clubului Media Internațional "Format A3".
Întalnirea de creatie cu regizorul va avea loc pe 25 februarie, ora 18.00, în sala de conferințe a hotelului "Jolly Alon". Tema întîlnirii va fi "Eroul timpului nostru pe ecran și în viață".


Ea reflectă proiectul de autorul a Olesei Fokina - "Omul pentru toate timpurile". Acasta este o serie de filme documentare-portret despre umaniștii epocii moderne. Și, în ciuda faptului că opera lui Fokina nu este pentru auditoriul în masă, peliculele umple sălile din întreaga lume și vizualizările pe Internet.


Eroii peliculei Olesei Iurievna au fost: scenaristul Tonino Guerra, regizorul Michelangelo Antonioni, neurochirurgul Alexandr Konovalov, poeții Boris Pasternak și Iosif Brodski, filozoful Merab Mamardashvili, compozitorul Eduard Artemiev, multiplicatorul Iuri Norshtein (autorul ”Ёжик в тумане”) și multe alte personalități.


"Eroii filmelor mele sînt cei care, fără exagerare, pot fi numiți sprijinul moral și spiritual al omenirii. Aș dori să reiau adevăratul sens al conceptului de "superstar" - o stea care aduce lumină în întuneric. Cel mai important lucru, după părerea mea, este nu să arătăm aspectele negative ale vieții, ci persoana aflată în conflict, în uimire, suferință, în căutare de sine, în căutarea adevărului, a milei ", spune regizorul.


Olesea Iurevna a cîștigat o serie de premii la festivaluri de film rusesc și străin. Anul trecut, a primit premiul "Vulturul de Aur" și premiul "Nika" la categoria "Cel mai bun film documentar" pentru crearea peliculei despre poetul și scenaristul sovietic Ghennadii Șpalikov "Viața unui om fermecător". Anume acest film va viziona publicul din Chișinău.


După aceasta va avea loc o discuție a filmului și o conversație despre filmul documentar modern cu renumitul regizor rus. Fokina a filmat primul său film "Dedicație" în 1990, dar faima a căpătat-o în 1998, după prezentarea primei lucrări din ciclul "Omul pentru toate timpurile" – documentarul în trei episoade despre Alexandr Soljenițîn "Alesul". Pentru această peliculă, Fokina a primit o diplomă specială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin și Marele Premiu al festivalului ”Est-Vest. Scriitorul secolului XX" la București.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load