COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În ce constă unicitatea filmului "Calea eroului" despre Ion Soltîs?

În ce constă unicitatea filmului "Calea eroului" despre Ion Soltîs?

Filmul "Calea eroului" (”Путь героя”) despre conaționalul nostru, Eroul Uniunii Sovietice, Ion Soltîs, este unic, deoarece relatează o istorie care a avut loc acum 75 de ani, dar căutarea adevărului despre locul înmormîntării și reconstrucția evenimentelor s-a petrecut chiar în cadru.

Despre aceasta a declarat autoarea filmului, prezentatoarea TV Elena Levițkaia-Pahomova, povestind într-un interviu acordat portalului Noi.md detalii despre modul în care s-a desfășurat munca asupra acestei pelicule.

”Noi am fost la locul în care a murit Ion Soltîs, acel fost cătun Luisenthal, unde el a fost înhumat iniţial. O senzaţie nemaipomenită. Aveam descrierea locului, descrierea luptei şi am încercat să restabilim toate acestea: cum arăta, unde era acea ambrazură pe care el a acoperit-o cu propriul corp. Aveam impresia că forţăm împreună cu ostaşii rîul Bober, că lunecăm şi noi pe solul umed înzăpezit... Vedeam aceleaşi case vechi din sec.XIX, pe care le văzuse şi Ion, am trecut întreaga sa cale”, a menționat ea.


”Această istorie se încheie foarte simbolic: am adus un pumn de pămînt din satul lui de baştină şi l-am pus pe mormîntul din Polonia, iar un pumn de ţărînă de acolo a fost pus la temelia monumentului său din s.Cuzmin”, a declarant Elena Levițkaia-Pahomova.

”Toate acestea, desigur, fac parte din film. Eu am făcut multe documentare, însă ele erau despre evenimente trecute deja. Acest film este unic prin faptul că, da, noi povestim o istorie de acum 75 de ani, dar căutarea adevărului despre locul înhumării şi reconstruirea evenimentelor a avut loc nemijlocit în cadru. În timp ce filmam, nu ştiam care va fi finalul. Nu este un documentar regizat, e un cu totul alt gen, alt jurnalism. Nu există statică, chiar şi interviurile au fost înregistrate din mers sau în automobil”, a subliniat autoarea filmului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load