COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În ce cazuri şoferii pot plăti amenda în mărime de 25%

În ce cazuri şoferii pot plăti amenda în mărime de 25%

Șoferii din R. Moldova pot plăti doar 25% din amenzile pe care le primesc, dacă reușesc să încheie acorduri de colaborare cu agenții constatatori.

Codul Contravențional a fost completat îsncă în decembrie 2018 cu un nou capitol: „Proceduri simplificate de constatare și examinare a contravenției”, despre care nu prea știu șoferii, transmite Noi.md cu referire la Autoexpert.md.

Această procedură presupune achitarea a jumătate din minimul amenzii, în cazul examinării contravenției în baza constatărilor personale ale agentului constatator și jumătate din maximul sancţiunii în cazul încheierii unui acord de colaborare.


Așadar, în cazul în care sînteți deacord cu fapta săvîrșită, cereți agenților Inspectoratului Național de Patrulare să fie întocmit actul de colaborare pentru procedura simplificată! După care achitați amenda în timp de 72 de ore și profitați de „reducerea” de 75% din suma integrală a amenzii!

Legea prevede posibilitatea încheierii unui acord de colaborare între agentul constatator, după caz, procuror și contravenient, care își recunoaște vina, integral, în schimbul unei pedepse reduse. Acordul poate fi încheiat în orice moment al procesului contravenţional pînă la soluţionarea în fond a cauzei:

Examinarea faptei contravenționale în baza constatărilor personale
ale agentului constatator
(1) În cazul depistării unei fapte ce constituie contravenție, agentul constatator nu încheie proces-verbal cu privire la contravenţie dacă sînt întrunite cumulativ următoarele condiţii:
a) contravenția poate fi constatată în temeiul constatărilor personale ale agentului constatator și nu necesită acumulare de probe;
b) persoana acceptă constatările agentului constatator, ca fiind suficiente pentru demonstrarea vinovăţiei, şi recunoaşte săvîrşirea contravenţiei;
c) examinarea contravenției și aplicarea sancțiunii țin de competența agentului constatator;
d) contravenția nu este pasibilă de sancțiunea confiscării bunurilor în conformitate cu art. 4397.
(2) În cazul săvîrșirii contravenției de către un minor, procedura simplificată poate fi aplicată doar în condițiile asistării acestuia de către reprezentantul său legal.
(3) În cazul tragerii la răspundere contravențională în condițiile alin. (1), agentul constatator va emite o decizie prin care va aplica o sancțiune egală cu o doime din minimul sancțiunii sub formă de amendă prevăzută în partea specială a cărţii a doua.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load