COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În al doilea trimestru al anului 2019, Moldova a înregistrat un număr de 42 mii de șomeri

În al doilea trimestru al anului 2019, Moldova a înregistrat un număr de 42 mii de șomeri

42 mii de persoane șomere au fost înregistrate în R. Moldova în al doilea trimestru al anului 2019. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbații – 67,0% % din totalul șomerilor şi persoanele din mediul urban – 53,1%, anunță Biroul Național de Statistică (BNS).

Rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 7,7% în primele trei luni ale anului și de 4,5% în următoarele trei luni. Rata şomajului la bărbaţi a fost de 8,9% în trimestrul I și de 5,7% în trimestrul II, iar la femei, 6,5% și, respectiv, 3,1%.

Datele mai arată că populația ocupată a constituit 943, 0 mii mii persoane, în creștere față de trimestrul I al anului 2019.


Potrivit comunicatului, în repartizarea după forme de proprietate 69,5% din populația ocupată a activat în sectorul privat și 30,5% – în sectorul public.

În al doilea trimestru al anului 2019, în sectorul informal au lucrat 16,2% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 36,4% au avut un loc de muncă informal. Din numărul persoanelor ocupate informal salariații au alcătuit 14,0%.

Populația în afara forței de muncă de 15 ani şi peste a constituit 1276,6 mii persoane în trimestrul I și 1232,2 mii în trimestrul II.

În același timp, BNS anunță că sînt 1232,2 mii de oameni, care „nu doresc să lucreze”. În această categorie de persoane care „nu vor să lucreze”, reprezentanții BNS au inclus:

  • pensionari;
  • persoane care nu doresc să lucreze deoarece învață sau studiază;
  • persoane care nu doresc să lucreze pentru un venit deoarece îngrijesc de familie (persoanele casnice);
  • persoane care se află în țară, dar care nu doresc să lucreze în Moldova, deoarece deja au un loc de muncă (permanent sau sezonier) peste hotare sau persoane care planifică să lucreze peste hotare etc.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load