În acţiuni de corupere sînt implicaţi cel mai des funcţionarii instituţiilor publice

În acţiuni de corupere sînt implicaţi cel mai des funcţionarii instituţiilor publice

În Moldova, în acţiuni de corupere sînt implicaţi cel mai des bărbaţi care ocupă funcţii publice şi deţin funcţii de execuţie (80%).

Aceasta este una dintre concluziile studiului realizat de experţii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) în baza materialelor dosarelor penale intentate în anul 2018.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al CNA, au fost întocmite profilurile a trei categorii de infractori: condamnaţii pentru corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă.

Vîrsta medie a acestora este de 29-39 de ani. Patru din cinci inculpaţi sînt bărbaţi. Femeile sînt mai puţin predispuse ca să facă trafic de influenţă. În funcţie de locul de muncă, nouă din zece inculpaţi pe fapte de corupere activă revin categoriei sectorului public (autorităţi publice, instituţii şi întreprinderi subordonate acestora) şi doar un caz revine sectorului privat. 

Experţii au constatat că în 97% din cazuri, subiecţii infracţiunilor de corupţie urmăresc obţinerea banilor şi în 3% din cazuri – obţinerea bunurilor sau altor avantaje.

Mita medie în cazurile de corupere pasivă, în cazul bărbaţilor, constituie 7 848 lei, iar al femeilor – 6 661 lei. În cazurile de corupere activă, mita medie la bărbaţi a atins suma de 11 072 lei, iar la femei - 5 574 lei. Totodată, în cazul comiterii traficului de influenţă, suma medie a mijloacelor băneşti pretinse a constituit 109 528 lei pentru bărbaţi şi 62 914 lei pentru femei. Mita promisă şi pretinsă în cauzele de corupţie, pe care a fost stabilită vinovăţia inculpaţilor, a atins cifra de 14,7 mil lei.

Bărbaţii, de obicei, comit infracţiunea de corupere activă în stradă şi automobile, iar femeile sînt predispuse să comită infracţiunea în edificiile autorităţilor.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load