În acest an în universitățile din țară vor apărea noi specialități

În acest an în universitățile din țară vor apărea noi specialități

Locurile bugetare pentru unele specialități vor fi reduse, pentru altele va apărea oportunitatea suplimentară de obținere a studiilor gratuit.Ministerul Educației din Moldova intenționează să majoreze numărul de locuri bugetare în instituțiile de învățămînt superior din țară, în anul 2018, cu 51 de unități. Astfel, comanda de stat pentru noii specialiști va fi de 4982 de persoane, care vor fi instruite la 169 de specialități.

Cîte zece locuri bugetare din universitățile din Moldova sînt rezervate pentru asemenea domenii, precum telecomunicații și radiocomunicații, mașini și mecanisme în construcții, ingineri de prelucrare a lemnului, design, proiectare inginerească. Conform prognozelor ministerului de profil, peste cîțiva ani vor fi vacante posturile din aceste domenii, la cei mai mari operatori de telefonie mobilă și televiziune prin cablu, precum și la companiile de construcții.

Potrivit datelor Ministerului Educației, în ultimii ani, de interes sporit s-au bucurat asemenea specialități ca ingineria mediului, care este predată la universitățile tehnice și agrare. Profesia prevede prevenirea riscurilor asociate cu mediul. Numărul locurilor bugetare pentru această specialitate este mărit cu 10 unități.


Schimbările climatice impun ministerul să se gîndească la pregătirea noilor specialiști, care vor putea contracara schimbările globale ale mediului. Deoarece în ultimii 30 de ani productivitatea culturilor agricole a scăzut în mod semnificativ, în anul universitar viitor 10 locuri bugetare vor fi rezervate pentru astfel de profesii ca selecția și genetica.


O nouă specialitate va apărea în domeniul culturii fizice. Potrivit Ministerului Educației, cluburile și secțiile sportive de astăzi nu dispun de manageri profesioniști. Încă o profesie (asistența medicală generală) este evaluată de Agenția Națională pentru Calitatea Educației Profesionale. În cazul în care va fi aprobată, vor fi deschise 15 locuri bugetare pentru această specialitate. Totodată, numărul medicilor sanitari în viitorul apropiat în Moldova va fi redus de 3 ori. Așa cum au explicat responsabilii de la departamentul de profil, acest lucru se datorează reorganizării structurilor statului în acest domeniu.


Potrivit datelor oficiale, în anul 2018 numărul absolvenților liceelor moldovenești va fi de 11569 de persoane, ceea ce este cu 800 mai mult, decît în anul 2017.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load