COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Important pentru persoanele care vor să primească ajutor de șomaj

Important pentru persoanele care vor să primească ajutor de șomaj

Cetățenii care vor să obțină dreptul la ajutor de șomaj în baza legii prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, vor fi obligați să procure polița de asigurare medicală.

Decizia a fost luată, miercuri, de Comisia pentru Situații Excepționale.

Persoanele neasigurate care se întorc în țară pot achita prima de asigurare prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, disponibil atît online, cît și la oficiile poștale sau terminalele de plată din țară. Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă a rămas la nivelul anilor 2014–2019, în cuantum de 4056 de lei.

Totodată, persoanele care au fost angajate oficial, dar și-au pierdut locul de muncă din cauza interdicțiilor impuse de starea de urgență, vor avea dreptul la ajutor de șomaj fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie indiferent de cît timp au lucrat.


Astfel, personale care au activat oficial minim 12 luni vor putea beneficia de 60-80% din salariul de bază, dar nu mai puțin de salariul minim garantat de 2775 de lei, fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie.

Totodată, cetățenii care erau angajați pînă la instituirea stării de urgență, chiar dacă activau oficial în baza contractului de muncă de cîteva zile sau luni, de asemenea, vor avea dreptul să solicite indemnizația de șomaj, fără obligativitatea de a procura prima medicală.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load