COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Hrișca, de negăsit în unele magazine moldovenești

Hrișca, de negăsit în unele magazine moldovenești

Hrişca a devenit un lux pentru moldoveni. În ultimele două săptămîni, acest produs este greu de găsit în magazine. Şi asta pentru că în ţara noastră există un singur producător care nu o poate vinde, deoarece nu a fost prelucrată, iar ţările vecine au blocat exporturile de hrişcă pînă la 1 iunie.

Anual, 85% din cantitatea de hrişcă importată în ţară vine din Rusia şi din Ucraina. În primele trei luni au ajuns 421 de tone. La sfîrşitul lunii martie, exporturile de hrişcă au fost stopate, pentru ca să nu se creeze deficit pe pieţele interne ale ţărilor producătoare, scrie publika.md.

"La 20 martie, 2020 de către serviciul veterinar fito-sanitar au fost pus restricţii pentru exportul produselor ce ţine de hrişcă. Pentru prima perioadă au spus pentru zece zile, apoi s-a schimbat pînă la întîi iunie", a declarat Oleg Liscenco, şef adjunct ANSA.


Nicolae Micu este singurul producător de hrişcă de la noi din ţară. Fermierul plantează anual cîte 100 de hectare. În 2019, bărbatul a scos în vînzare 18 tone de hrişcă. Producătorul spune că în această perioadă, cererea a crescut semnificativ. Pe de altă parte, el nu poate vinde hrişca, pentru că fabricile de prelucrare sînt închise din cauza pandemiei.

"Pe noi ne contactează consumatorii mai ales care au probleme, copii care au alergii şi sînt interesaţi anume de hrişcă verde, dar la moment nu putem să răspundem la cerere", a explicat Nicolae Micu.

Anul trecut, aproape 2500 de tone de hrişcă au ajuns în ţara noastră din Rusia, iar 194 de tone din Ucraina.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load