Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Harbujii autohtoni, deja în vînzare: Cît costă un kilogram

19 iul. 2020,, 16:15   Societate
6504 1

Harbujii autohtoni pot fi găsiți deja în vânzare. Din cauza primăverii răcoroase, fermierii au început recoltarea cu două săptămâni mai târziu față de anul trecut. Agricultorii spun că roada este cu 20 la sută mai mică, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

La doar 20 de ani, Marius Leagu din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, este proprietarul unei harbuzării de șase hectare, scrie publika.md.

”Anul acesta avem în jur de 40 soiuri de pepene verde. TAIAT Primul harbuz îl preconizam să-l strângem la 1 iulie, deja astăzi, o să recoltăm prima dată. Undeva cu 15-17 zile s-a întârziat harbuzul anul acesta”, a spus agricultorul, Marius Leagu.

Dacă anul trecut de pe un hectar a recoltat în jur de 40 de tone de harbuji, în acest an, spune agricultorul, roada va fi mai mică.

”I-au afectat și ploile și înghețurile, seceta de anul precedent. Cred că cu 20 de procente roada va fi mai slabă. Anul acesta sperăm să fie nu mai puțin de 25-30 de tone la hectar”, a menţionat agricultorul, Marius Leagu.


Cu toate acestea, tânărul agricultor spune că producţia va fi de calitate.

”Calitatea pepenelui verde nu a suferit, deoarece mereu a fost udat. Avem instalat sistem de irigare prin picurare. Calitatea este destul de bună”, a spus agricultorul.

Marius Leagu spune că a avut cheltuieli enorme, de aproximativ 150 de mii de lei.

”Cheltuielile sunt mari la o plantație de pepene verde cu 20-30 procente mai mari, deoarece au fost afectate și semința, răsadul din cauza înghețurilor. O să acoperim cheltuielile și o să câștigăm puțin, întrucât prețul anul acesta este puțin mai mare ca anii precedenți. Prețul este cu un leu sau doi mai scump”, a menţionat Marius Leagu.

Reprezentanţii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vin cu recomandări pentru consumatori.

”Agenția Naționala pentru Siguranța Alimentelor recomandă procurarea fructelor și legumelor, și anume pepenilor verzi din locuri autorizate. Ce se vinde pe străzi, la pardosea, clar că nu este igienic să procuri aceste produse. Consumatorul este în drept să solicite de la vânzător un document care atestă inofensivitatea lor”, a comunicat vicedirectorul ANSA, Oleg Liscenco.

Un kilogram de harbuz procurat direct de la producător costă în jur de opt lei, iar la piață costă în jur de zece lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?