COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Guvernul promite salarii mai mari pentru o categorie de angajați

Guvernul promite salarii mai mari pentru o categorie de angajați

Autoritățile își propun să îmbunătățească sistemul de alimentație în școli și grădinițe. Secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, a prezentat astăzi planul de acțiuni imediate ”10 pentru copii” menit să schimbe lucrurile într-un sistem de educație în care corupția și neglijența sînt la ele acasă.

Astfel, Guvernul ne promite produse sănătoase și de calitate pe mesele celor mici, apă curată, achiziții transparente, pedepse mai aspre pentru cei care nu respectă normele de alimentație a copiilor, dar și salarii mai mari pentru bucătarii din grădinițe și școli, precum și pentru ajutorii de educator.

Pentru că în mai multe grădinițe și școli au ajuns alimente alterate sau cu termenul de valabilitate depășit, programul de acțiuni ”10 pentru copii” își propune să sporească gradul de responsabilitate a agenților economici care livrează produse și al managerilor instituțiilor de învățămînt, iar pe cei care au greșit anterior, să îi includă într-o ”listă neagră”.


”Ne propunem să modificăm Hotărîrea de Guvern, astfel încît să înscriem în lista de interdicții a achizițiilor publice pe operatorii economici, pe fondatorii și administratorii nominali ai acestora în cazul în care cei din urmă nu și-au îndeplinit obligațiile asumate în cadrul procesului de achiziție. De acum, toți doritorii de a participa la achiziții publice vor trece prin acest filtru. Vom introduce, de asemenea, modificări la codul contravențional și penal pentru a înăspri sancțiunile în cazul încălcării normelor privind alimentația copiilor. Vom eficientiza procedura de achiziții publice, astfel încît managerii instituțiilor de învățămînt să se preocupe de calitatea alimentației și mai puțin de birocrația care se impune prin acest proces”, a anunțat Andrei Spînu într-un briefing de presă.

Mai mult, autoritățile mai promit și ajustarea meniului pentru cei mici.

”Urmează să avem consultări pe fiecare acțiune, ca să avem experți. Una din idei a fost ca copiilor să li se ofere mai multă apă decît sucuri, pentru că ele conțin mai multe zahăr”, a subliniat secretarul general al Guvernului.

De asemenea, potrivit celor de la Guvern, directorii de școli și grădinițe vor fi instruiți cu să organizeze procesele de achiziții.

”Acest lucru presupune cunoașterea modalităților de evaluare a ofertelor, de depunere a contestațiilor, de gestionare a unui sistem de calitate a procesului. O să depunem un efort de informare a persoanelor implicate, cum pot acestea să identifice riscuri pentru alimentația copiilor, și cum pot organiza un proces de alimentație sănătos pentru copii și elevi”, a specificat Andrei Spînu.

O altă măsură la fel de importantă, pe care Guvernul își propune să o implementeze este majorarea salariilor bucătarilor și ajutorilor de educatori.

”Salariile pentru personalul în procesul de alimentație va crește. Este vorba despre bucătari și ajutori de educatori, salariile cărora vor crește între 360 și 536 de lei pe lună.

Totodată, autoritățile vor să modifice cadrul normativ pentru a oferi părinților posibilitatea de a participa activ în cadrul grupurilor de achiziții.

Potrivit secretarului general al Guvernului, Andrei Spînu, autoritățile își propun să implementeze aceste măsuri în următoarele 12 luni.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load