COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Grăunțele, mai scumpe ca niciodată: Seceta a uscat lanurile

Grăunțele, mai scumpe ca niciodată: Seceta a uscat lanurile

Din cauza secetei din acest an, porumbul a început să se usuce pe cîmp cu o lună și jumătate mai devreme decît de obicei, iar unii fermieri s-au văzut nevoiţi să-şi strîngă recolta mai devreme.

În lipsa precipitațiilor, ştiuleţii aşa și nu au reuşit să se dezvolte, iar oamenii de la sate se plîng că nu vor avea cu ce să-şi hrănească animalele, scrie publika.md.

Familia Malețchii din satul Buțeni, raionul Hîncești, crește trei vaci și peste o sută de găini. Doar pentru hrana cornutelor, gospodarii au nevoie într-o săptămînă de circa 200 de kilograme de grăunți. Pentru a le asigura hrana, au semănat în acest an porumb pe cele două hectare de teren pe care le au, dar seceta le-a dat planurile peste cap.


Pînă acum, soţii cumpărau grăunţele de la piaţă. După ce s-au scumpit, gospodarii nu știu dacă vor face față cheltuielilor.

În ultimele săptămîni, la Piaţa Centrală preţul unui kilogram de grăunțe a ajuns să coste chiar şi șase lei, de aproape două ori mai mult decît anul trecut.

Am încercat să aflăm de la premierul Ion Chicu dacă oamenii care au rămas fără recoltă vor fi ajutaţi de stat. El a pasat responsabilitatea pe umerii agenţilor economici.

"Toţi au pierderi, şi în mod special ţăranii, care nu-s agenţi economici. Dar tocmai despre asta vorbeam. De ce trebuie să venim cu suport suplimentar acestor agenţi economici care prelucrează cotele pentru că ei mai departe, au posibilitatea să le achite, să ajute locuitorii, cetăţenii noştri de la sate care nu au aceste suprafeţe mari", a declarat prim-ministrul.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, agricultorii au obținut peste două milioane de tone de grăunțe. Datele nu includ și recolta persoanelor fizice.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load