COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Grădinițele din capitală duc lipsă de educatori şi asistenţi medicali

Grădinițele din capitală duc lipsă de educatori şi asistenţi medicali

Deficit de educatori şi asistenţi medicali în mai multe grădinițe din capitală. Responsabilii de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport sînt în căutare de cadre pentru a ocupa locurile vacante.

Pînă acum, un cadru medical putea să activeze prin cumul în două grădiniţe. Acum, în contextul pandemiei, toate grădinițele trebuie să aibă propriul asistent medical, transmite publika.md.

"Asistenta medicală ar mai lucra, dar are 74 de ani și suferă de hipertensiune, diabet zaharat, iar în condițiile pandemiei, se teme să lucreze. A fost mereu dificil să găsești o asistentă medicală la o grădiniță mică, unde salariul e la jumătate", a menționat Ala Saburova, directoarea grădiniței nr. 60.


Accesul personalului cu vîrste de peste 63 de ani este restricţionat, iar cei care vor, totuşi, să lucreze trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere în care își asumă riscul. Responsabilii din educație spun că majoritatea celor peste 63 de ani sînt lucrători auxiliari. Noile reguli prevăd ca la fiecare grupă să fie doi educatori, în condiţiile în care oricum nu sînt cadre suficiente. La grădiniţa numărul 174 e nevoie de 6 educatori.

"Am dat anunțuri pe site-uri de socializare, la Agenția pentru Ocuparea Forțelor de Muncă, facem colaborări cu universitățile, cu Colegiul Pedagogic și așteptăm tinerii specialiști", a spus Ludmila Garştea, directoarea grădiniței nr. 174.

Șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din Capitală, Andrei Pavaloi, spune că managerii fac o evaluare a situației. Pavaloi susţine că în Capitală e nevoie de cel puţin 20 de asistenți medicali, iar în sectorul Botanica e cea mai acută lipsă de educatori.

"În suburbii situația este un pic mai bună. Angajările acolo sînt mai ușoare, personalul poate fi selectat mult mai ușor și angajat în instituție", a precizat Andrei Pavaloi, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport.

Grădiniţele au fost închise în 11 martie din cauza pandemiei de coronavirus. Cele private s-au redeschis de luni 17 august, iar cele de stat urmează să îşi reia activitatea din 1 septembrie.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load