COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

„Generația” ascunsă sub ruinele Stadionului Republican

„Generația” ascunsă sub ruinele Stadionului Republican

După ce a fost demolat în 2007, Stadionul Republican din centrul Chșinăului s-a transformat în adevărată junglă plină de ruine.

Este declarația președintelui fundației „Ecodava”, potrivit căruia, astăzi, între pereții rămași ai fostului Stadion Republican, se adăpostesc în jur de 25-30 tineri din toată republica. Dintre aceștia, 5 sînt minori, iar o tînără ar fi infectată cu HIV SIDA.

Aceștia sînt în mare parte tineri din familii social vulnerabile, care au ajuns în stradă din cauza reformelor din domeniul educației, a politicienilor incompetenți care au închis mai multe internate și școli speciale în toată țara, spune Sîrbu.

Trist este faptul că tinerii mai mari, care se adăpostesc aici, se ocupă cu furturi și jafuri, iar minorii sînt trimiși cu cerșitul pe la marketuri și intersecții.


„Vecinii și magazinele din jur des se plîng de furturi, dezordine și gălăgie de la membrii grupării care deosebit se activează pe timp de noapte. Polițiștii din sector deja mulți ani cunosc acești tineri, jafurile și tîlhăriile care ei le fac. Dar se vede că nici ei nu mai știu deja cum să lupte cu această situație, de vreme ce au permis această locație doar la cîțiva metri de Direcției de Poliție a Municipiului Chișinău”, spune președintele Ecodava.

„Autoritățile publice locale de mai multe ori au convocat ședințe pe marginea acestui caz unde au fost invitați reprezentanți de la Direcția Protecția Copilului, MAI, organizații obștești și reprezentanți ai societății civice. Rezultate considerabile însă nu au fost încă atinse, ba dimpotrivă, tinerii au înțeles că au drepturi, sistematic primesc diverse ajutoare fără de a munci sau depune careva eforturi”, a adăugat Igor Sîrbu.

De menționat că, pe tot parcursul activității sale, Federația Voievod a inițiat mai multe proiecte sociale întru susținerea oamenilor fără de adăpost și a minorilor din familii vulnerabile. În 2015 împreună cu organizația YMCA Moldova au inițiat proiectul " Un prînz cald , o vorbă caldă " în cadrul căruia a fost studiat fenomenul cu minorii fără de adăpost de la hotelul Național, care pe timp de iarnă au fost alimentați cu mîncare fierbinte. Cîțiva tineri au fost aduși în ordine și incluși în familii. La fel au fost reținute cîteva grupări care exploatau minorii pentru cerșit.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load