Gata cu petrecerile în curțile blocurilor de locuit

Gata cu petrecerile în curțile blocurilor de locuit

Petrecerile în curțile blocurilor de locuit nu vor mai fi permise.


Ministerul Sănătății a pregătit un document pentru a preveni poluarea fonică. Documentul este supus dezbaterilor publice și are drept scop protejarea populației de influențele nocive ale zgomotului și vibrațiilor asupra sănătății.


Regulamentul se adresează agenților economici care vor să-și deschidă restaurante, baruri, cafenele sau magazine vor trebui să respecte anumite reguli fonice. Guvernul urmează să aprobe hotărîrea în cel mult o lună și jumătate, astfel încît regulamentul să intre în vigoare la 1 mai.


Actualmente, mulți dintre agenții economici își construiesc localuri de agrement în zone rezidențiale sau la parterul blocurilor, fără să țină cont de anumiți parametri tehnici privind protecția fonică.


În consecință, responsabilii de sănătatea publică primesc zeci de petiții din partea oamenilor, care se plîng că zgomotul provocat de petrecerile organizate în aceste localuri le afectează sănătatea, mai ales somnul. Dacă vor exista abateri de la normă, agentul economic va fi obligat să efectueze niște măsuri de izolare fonică.


Potrivit datelor centrelor de sănătate publică din raioane, în 2016 au fost înregistrate 75 de plîngeri, iar în 2017 – 28. Toate vizează acţiunea negativă a zgomotului asupra sănătăţii. În peste 80% cazuri, specialiștii au constatat depășirea nivelului admis de zgomot. În aceste cazuri oamenii sînt nevoiți să apeleze la instanțele de judecată, iar examinarea cauzelor durează uneori și cîțiva ani.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load