COVID-19 în MOLDOVA

Furtună: 99% din persoanele decedate au avut ce puțin o comorbiditate

Furtună: 99% din persoanele decedate au avut ce puțin o comorbiditate

99% din decesele înregistrate sînt persoane care au avut cel puţin o comorbitate, iar peste 70% din decese sînt persoane care au avut cel puţin 2 comorbităţi.

Despre aceasta spune şeful ANSP, Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova, declarînd că coronavirus, în general, a luat viaţa oamenilor care deja erau bolnavi, transmite deschide.md.

De asemenea, Nicolae Furtună spune că 2/3 din decesele din Republica Moldova, cauzate de coronavirus, vizează persoane care sufereau de diferite grade de obezitate.


„Patologia cardiovasculară predomină, persoanele cu diabet zaharat sînt vulnerabile, de cînd spunem noi că obezitate este factor de risc pentru maladiile netransmisibile şi pentru alte maladii.

În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. Mai mult de 1/3 din persoanele care au decedat aveau diferit grad de obezitate.

Din COVID trebuia să facem multe concluzii, inclusiv astea... Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur.

Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întîmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”, declară Nicolae Furtună.

De asemenea, şeful ANSP spune că trebuie să ne învăţăm să trăim cu COVID, trebuie să ne învăţăm să ne spălăm cît mai des mîinile şi să purtăm măşti.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load