Furnizorul de apă a reluat evacuarea nămolului acumulat în geotuburi

Furnizorul de apă a reluat evacuarea nămolului acumulat în geotuburi

Lucrările de evacuare a nămolului acumulat timp de un an la  Staţia de Epurare din Chișinău, care au început la 18 decembrie 2017, au fost reluate imediat după sărbătorile de iarnă.


Pînă în prezent, specialiștii  au evacuat deja din tuburile geotextile de pe platformele special  amenajate în depozitele Staţiei de epurare circa 15 mii metri cubi de nămol. Muncitorii preconizează pînă în martie, 2018 să evacueze peste 75 de mii metri cubi de nămol din circa 140 de tuburi geotextile.


„Stația de epurare activează mai bine de 50 de ani, utilajul fiind deja uzat. În repetate rînduri, din sursele proprii, administraţia S.A. „Apă-Canal Chișinău” a investit în renovarea şi menţinerea utilajului existent, astfel asigurînd o buna activitate. Pentru ca sistemul de epurare să funcţioneze eficient este nevoie construcţia unei noi staţii.


"Acest lucru va fi posibil datorită obținerii creditului oferit de BERD și BEI, în valoare totală de circa  62,8 mln, EUR, dintre care circa 14 mln EUR sînt sub formă de grant. Cea mai mare parte de investiții sînt destinate primei faze de reabilitare a Stației de Epurare și a circa 7 km de rețele magistrale de canalizare, inclusiv 3 km de colectoare de dimensiuni majore. În special la SE este prevăzută construcția instalațiilor noi de tratare a nămolului, cu obținerea biogazului utilizat Pentru producerea energiei electrice și termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură. Obiectivul propriu-zis va fi construit în mai multe etape”, se arată în nota informativă a S.A. Apă Canal Chişinău.


Conform, licitației ,,Reabilitarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate şi Linia Nouă de Tratare a Nămolului”, deja a fost selectată compania care se va ocupa de reabilitarea SE. 


Contractul prevede reabilitarea structurilor existente pe linia apei (decantoare primare, bazine de aerare cu nămol activ, decantoare secundare), construcţia  unei noi staţii de pompare a apelor uzate şi a deznisipatoarelor, precum şi construcţia  liniei noi de tratare a nămolului (îngroşătoare, metantancuri, centrifuge). Durata de executare a contractului este de 900 de zile.


În prezent, au loc lucrări ce ţin de proiectarea detaliată a obiectivului.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load