COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fostul ministru al Educației, amenințat cu judecata: Reacția lui Popovici

Fostul ministru al Educației, amenințat cu judecata: Reacția lui Popovici

Grupul Editorial Litera, care a pus la dispoziția școlilor din țară cărțile „Științe” pentru elevii din clasa a II-a și „Educație pentru societate”, destinată celor din clasa a X-a și a XI-a, a prezentat actele de expertiză ale laboratoarelor din Austria, Anglia şi din Serbia, în care se constată că plumbul nu a fost detectat în manualele respective sau este de zeci de ori mai mic decît norma admisă.

În acest context, reprezentanții grupului anunță că îl vor acţiona în judecată pe fostul ministru al Educației, pentru „fals în declaraţii, prejudicii morale şi financiare aduse edituri”. De cealaltă parte, Corneliu Popovici a declarat, pentru UNIMEDIA, că a acționat strict în baza expertizei emise de Agenția Națională pentru Sănătate Publică și doar în interesul copiilor.

Grupul Editorial Litera a trimis spre expertizare internaţională, manualele "Ştiinţe" cl. II şi "Educaţie pentru societate" cl. X-XI, în care ex-ministrul Corneliu Popovici depistase cantităţi mari de plumb, care, potrivit lui, puteau periclita sănătatea elevilor. Ulterior, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a emis un act de expertiză, în care confirma concluzia fostului ministru. În baza acestui act, Ministerul Educației a emis o circulară, prin care a retras manualele din şcoli.


Editura a prezentat primul act de expertiză al Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică din 11.02.2020 şi pe cel de-al doilea din 25.03.2020, pe care le vedeți mai jos.

Pe de altă parte, fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, spune că nu se simte vizat în scandalul iscat și că a acționat strict în conformitate cu legislația și în interesul elevilor.

„Este absurd ce spun ei și ei trebuie să clarifice relațiile cu ANSP. Decizia mea a fost luată în baza documentului venit de la Agenția pentru Sănătate Publică. Eu am procedat în interesul copiilor, pornind de la documentul emis de ANSP, care este o structură a adminstrației publice din Republica Moldova. Altă soluție nu putea fi luată, deoarece ar fi presupus o încălcare de legislație”, a declarat fostul ministru al Educației pentru UNIMEDIA.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load