Fost ministru: Misteriosul Boeing nu este singura enigmă în spațiul aerian al Moldovei

Fost ministru: Misteriosul Boeing nu este singura enigmă în spațiul aerian al Moldovei

Joi, un avion Boeing 737-800 ce aparține companiei aeriene „BlueBird Airways” a pătruns în spațiul aerian al Republicii Moldova și a aterizat pe aeroportul din Chișinău fără permisiunea Autorității Aeronauticii Civile.


Se știe că aeronava a decolat din București. Potrivit informațiilor difuzate de mass-media locale, la bordul aparatului de zbor se afla echipajul format din doi piloți de origine irlandeză, precum și trei pasageri: doi greci și un american. Aceștia ar fi zburat de la București pentru un test drive. Omul de afaceri american ar fi intenționat să procure acest avion. La bordul aeronavei se aflau și potențialul cumpărător, și vînzătorul.


Întîmplarea cu Boeing-ul grecesc nu este singurul caz de pătrundere ilegală a unui aparat de zbor în spațiul aerian al Moldovei. Ex-ministrul Apărării Boris Gamurari își amintește de un alt incident care s-a produs în august 2010.


În raionul Briceni, între satele Berlinți și Cotelea, pe un cîmp nelucrat, a aterizat în condiții misterioase un avion AN-2. Potrivit martorilor oculari, în avion era un lot important de țigări. Însă societatea civilă așa și nu a mai aflat poziția oficialăîn acest caz.


„Acest „elicopter” poate lua la bord 12 persoane sau o tonă de încărcătură. Ce era acolo? Țigări? Pînă în prezent, nu știm nimic. Am întrebat SIS-ul ce s-a întîmplat și mi-au răspuns că nimeni nu știe nimic. Cum adică nu știe? Polițiștii de frontieră trebuie să-și aibă agenții de cealaltă parte, ei trebuie să știe ce se întîmplă în zona de frontieră. Prin urmare, operația a fost atît de delicată, în ea au fost implicați astfel de persoane, încît societatea așa și nu a mai fost informată”, a menționat Gamurari în cadrul emisiunii „Expertiza” la radio Sputnik Moldova.


Interlocutorul a adăugat că, în asemenea situații ieșite din comun, societății civile i se oferă o informație „preparată” și, de regulă, oamenii nu mai află toate detaliile despre cele întîmplate. Ceea ce nu este nici în favoarea serviciilor speciale, nici a societății, deoarece lipsa de informații dă naștere întotdeauna unor zvonuri.


Autoritățile Moldovei nu au făcut publică deocamdată versiunea oficială a acestui caz. De menționat că în țările dezvoltate unor astfel de incidente le este atribuită categoria situații excepționale.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri