Forfotă mare în bucătăriile și fabricile din țară

Forfotă mare în bucătăriile și fabricile din țară

A început numărătoarea inversă pînă la Crăciun, iar în casele din ţară este forfotă mare.

Gospodinele gătesc bucate alese, pentru ca masa de sărbătoare să fie plină. Iar în cuptoare se coc colacii şi tradiţionalii crăciunei. Iar pentru gospodinele care nu au timp de trebăluit în bucătărie, lucrează brutarii din fabrici.

Pregătirile sînt în toi şi în oraşul Sîngerei. Nina Miron spune că de pe masa de sărbătoare nu pot lipsi sarmalele, pîrjoalele, piftia şi preparatele din carne de porc, iar pentru pregătirea bucatelor are nevoie de ore întregi.

"Fierb sarmalele şi pe urmă o să facem pîrjoale şi răcituri. Avem un cocoş pregătit şi o să îl punem la fiert 
mîine."

Gospodina pregăteşte şi crăciunei, fără de care nu poate trece sărbătoarea. Ea spune că tradiţia a moştenit-o de la bunici şi o respectă cu stricteţe şi astăzi. 

"La ora şase m-am trezit, am frămîntat, am pregătit tot ce trebuie. Două ceasuri dospeşte pînea, pe urmă aprindem focul în cuptor şi începem a aduna pîinea", a spus locuitoarea oraşului Sîngerei, Nina Miron.

Şi soţul se implică. Gospodarul casei spune că cei mai buni şi frumoşi crăciunei se rumenesc în cuptorul cu lemne. 

"Eu sînt cu focul, soţia cu aluatul. Cînd soţia începe a pregăti aluatul, se începe a face focul. Cerul gurii cuptorului trebuie să fie roşu deasupra. Atunci focul este gata de dat pîinea", a spus  locuitor al oraşului Sîngerei, Vasile Miron.

Forfotă mare este şi la fabricile de panificaţie. La cel mai mare combinat din ţară sînt produse, zilnic, cîte 35 de mii de crăciunei. 

"Din aluatul dospit noi modelăm din două bucăţi crăciunelul."

"Merge procesul de dospire. După dospit, se duce în cuptor. Timpul de coacere este de aproximativ de 20 de minute."

Brutarii spun că mirosul crăciuneilor este atît de ademenitor, încît brutarii abia aşteaptă şi ei să vină sărbătoarea. 

"Mîncăm şi noi cîte un crăciunel, cum să nu mîncăm?"

Pentru a fi frumoşi şi strălucitori, crăciuneii sînt prelucraţi la baia de aburi. Totul pentru ca de Naşterea Domnului aceştia să fie un deliciu pe măsură pentru colindători.

Reprezentanţii fabricii spun că sînt nevoiţi să lucreze non stop pentru a face faţă solicitării, care a crescut faţă de anul trecut. 

"Lucrăm pe ture pentru a satisface cerinţele consumatorilor. Cerinţele sînt din an în an tot mai mari", a spus  tehnologul la combinat de panificaţie, Victoria Voluță.

În magazine, crăciuneii costă, în medie, cinci lei. În tradiția populară, primul crăciunel gătit esta pus la icoană și se ține pînă primăvara, cînd încep lucrările de cîmp.


 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load