Focar de pestă porcină africană în nordul Moldovei

Focar de pestă porcină africană în nordul Moldovei

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în fondul silvic amplasat în zona de frontieră în regiunea or. Lipcani, raionul Briceni.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor spune că, la 28 mai 2019, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la șase cadavre de mistreți (femela și puii săi).


Cadavrele animalelor au fost depistate de către polițiștii de frontieră, care au anunțat inginerul silvic și Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineț, care au prelevat probele necesare testărilor de laborator, iar cadavrele au fost distruse conform procedurilor stabilite.


Pentru combaterea și eradicarea focarului a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Briceni care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri în acest sens.


Precizăm că, pe parcursul anului 2019, în regiunea respectivă, atît în Ucraina, cît și Romînia, au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la mistreți. Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova, a fost înregistrat la porci domestici pe data de 14.03.2019 în s. Bejghioz, Ciadîr-Lunga și care a fost eradicat pe data de 16 mai 2019.


ANSA cere proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite de Guvern.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load