Filat apare din nou în fața judecatorilor

Filat apare din nou în fața judecatorilor

Are loc o nouă ședință de judecată în dosarul Filat II. Magistrații au intrat în deliberări pentru a examina cele patru cereri care fost depuse la prima ședință.


Acum o lună, procurorii anticorupție au anunțat că au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată spre examinare, cauza penală pe faptul săvîrșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit prim-ministrul.


Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, învinuitul, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizînd un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.


Astfel, la 01.07.2013, învinuitul a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuînd periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.


Fostul premier nu își recunoaște vina, iar pentru săvîrșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzute la art.243 alin.3 lit.b) Cod penal, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani, a transmis Procuratura printr-un comunicat.


Avocatul lui Vlad Filat a declarat anterior că dosarul poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019.


La data de 11 noiembrie, magis­tra­ții Cur­ții de Apel Chi­și­nău au men­ți­nut sen­tin­ța instan­ței de fond pe nume­le fos­tu­lui pre­mi­er Vlad Filat, prin care a fost con­dam­nat la nouă ani de închi­soa­re. Vlad Filat pledează nevinovat.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load