TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Fiecare al patrulea pedagog din Găgăuzia este pensionar

Fiecare al patrulea pedagog din Găgăuzia este pensionar

În noul an de studii, în UTA Gagauz-Yeri vor ieşi la muncă 2232 de pedagogi. Dintre aceştia, 806 sînt angajaţi în instituţiile preşcolare, în şcoli activează 1462 de cadre didactice, iar fiecare al patrulea pedagog din autonomie este pensionar.


Din numărul total de angajaţi în şcolile şi grădiniţele din UTA Gagauz-Yeri, grad didactic superior au 22 de pedagogi şi trei directori.


Totuşi, una dintre cele mai acute probleme care are loc în sistemul educaţional din autonomie rămîne a fi numărul mare de pedagogi care sînt de vîrstă pensionară, indică gagauzinfo.md.


„Fiecare al patrulea pedagog din UTA Gagauzia este deja la pensie. În acelaşi timp, este o mare criză de profesori de fizică, chimie, matematică, limbă şi literatură rusă etc.”, conform sursei citate.


Lipsa de cadre pedagogice se resimte şi la nivel naţional, deşi statul întreprinde mai multe măsuri pentru a stimula tinerii să aplice la facultăţi pedagogice. Astfel, guvernul a propus ca studenții care au absolvit facultățile de pedagogie să beneficieze de o indemnizație de 120 mii de lei la angajare nu doar în anul absolvirii, dar și în decurs de 3 ani după absolvirea instituției de învățămînt.


În anul de studii 2018 – 2019, au fost înregistrate circa două mii de posturi didactice vacante în instituțiile de învățămînt din țară.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load