TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Festivalul "Mărţişor" de la Moscova – promotor al culturii unice a Moldovei

Festivalul "Mărţişor" de la Moscova – promotor al culturii unice a Moldovei

La 16 martie, la Moscova, se va desfășura festivalul "Mărţişor", dedicat culturii naționale a poporului moldovenesc, transmite Noi.md.

După cum se menționează pe site-ul primarului orașului Moscova, evenimentul va avea loc în zona deschisă a parcului de agrement Tagansky, cu sprijinul Departamentului de Politică Națională și Relații Interregionale a orașului Moscova.

Festivalul "Mărţişor" îi va familiariza pe moscoviți și oaspeții capitalei ruseşti cu tradiţiile, cultura, bucătăria și distracţiile Moldovei.


Pe scena principală, artiștii de estradă și grupurile folclorice vor interpreta muzică tradițională și modernă moldovenească. Aici, vizitatorii vor putea cunoaşte aspecte din viaţa cotidiană a poporului moldovenesc datorită vizitei la „Casa Mare” – un fragment stilizat dintr-o casă de locuit a unei familii de la ţară din Moldova, cu articole de mobilier, interior, tacîmuri, covoare, textile, broderii naționale, vor fi prezentate bucate în stil moldovenesc.

La sărbătoare sînt invitaţi copiii și părinții lor. În special, pentru micii vizitatori în vîrstă de la 3 la 10 ani, va fi prezentat jocul pentru copii "Taina Mărţişorului", vor fi organizate ateliere de creaţie, unde copiii vor putea învăţa a împleti simbolurile sărbătorii.

„Mărţişorul de la Moscova "va fi un eveniment minunat pentru toți cei care vor să sărbătorească sosirea primăverii. Invităm toată lumea să vină în Parcul Tagansky în această zi pentru a cunoaște mai bine cultura originală a Moldovei, pentru a se familiariza cu tradițiile de veacuri și ospitalitatea moldovenilor", a spus Vitali Sucikov, șeful Departamentului de Politici Naționale și Relații Interregionale a orașului Moscova.

Tradiția lui Mărţişor îşi are rădăcini adînci în trecut și, conform istoricilor, are cel puțin opt mii de ani. Potrivit legendei, Primăvara, pentru a salva primul ghiocel de frigul iernii, l-a acoperit cu mîinile, înţepîndu-se de un porumbar. Amuletele roșii și albe simbolizează puritatea și dragostea, lupta între primăvară și iarnă. Mărţişorii sînt purtați la piept pe tot parcursul lunii martie, iar la începutul lunii aprilie ei sînt agăţaţi pe pomi fructiferi, iar dorinţa exprimată atunci trebuie neapărat să se îndeplinească.

Pe lîngă Moldova, sosirea primăverii este celebrată în mod similar și în România, Bulgaria, Macedonia, Grecia și Albania.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load