COVID-19 în MOLDOVA

Fermieri din peste 10 raioane vor ieşi din nou în stradă

Fermieri din peste 10 raioane vor ieşi din nou în stradă

Fermieri din 14 raioane din zona de sud-est și centru a țării ne-au anunțat că vor participa mîine la proteste.

Potrivit acestora, toate posibilitățile de identificare a resurselor financiare pentru achitarea impozitelor la buget, plata salariilor angajaților, achitarea datoriilor, procurarea de piese, motorină și alte inputuri au fost epuizate, transmite agrobiznes.md.

Fermierii au înaintat Guvernului Republicii Moldova și MADRM următoarele revendicări:

  • instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zonele de centru și sud ale republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră atît pentru fermieri cît și pentru furnizorii de inputuri agricole, ceea ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile față de creditori;
  • implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de utilizare sau cesionarea TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor furnizorilor din domeniu;
  • scutirea de la plata impozitelor salariale și funciar a agricultorilor afectați de aceste calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021;
  • resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin 3000 lei per hectar și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA dar prin modificarea regulamentului existent, instituind o procedură simplă, prezentînd doar actele enunțate mai sus.

„Unanim ne exprimăm dezacordul față de Regulamentul privind aprobarea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, deoarece acesta este unul anevoios, nu este totalizat pentru întreg sectorul agricol (de exemplu, orzul de primăvară nu este inclus, proprietarii individuali nu sînt menționați) plus, sumele notate ca ajutor la ha sînt mizere. Rugăm anularea acestuia și elaborarea unui nou proiect în strînsă colaborare cu agricultorii”, au mai adăugat fermierii.

Despre intenția de a participa la protest au anunțat fermieri și unii muncitori ai acestora din 14 raioane (pînă în prezent), cum ar fi Leova, Cahul, Cantemir, Căușeni, Ștefan Vodă, Hîncești și Ungheni.

Protestul va începe la ora 10, iar dacă nu vor fi întreprinse măsuri, fermierii anunță că vor bloca traseele începînd cu ora 12. Aceștia susțin că nu vor pleca din stradă pînă cînd nu vor fi prezentate soluții. Totodată, au ținut să menționeze că protestele vor avea un caracter pașnic, cu respectarea distanței recomandate și altor resctricții impuse în perioada pandemiei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load