Fenomenul torturii, analizat de Procuratură

Fenomenul torturii, analizat de Procuratură

Procuratura Generală a evaluat situaţia la capitolul investigaţii privind tortura şi alte rele tratamente în anul 2017, cînd procurorii au examinat 639 de sesizări despre rele tratamente, notează Noi.md.


Din totalul celor 639 de procese penale, 418 au fost iniţiate în baza plîngerilor depuse de cetăţeni, iar în 221 de cazuri investigaţiile au fost pornite la iniţiativa procurorilor (34,5%), în baza informaţiilor preluate din comunicatele lucrătorilor medicali, inclusiv de la Centrul de Medicină Legală sau din cadrul secţiilor de internare ale spitalelor, precum şi din publicaţiile mass-media. 


În urma examinării sesizărilor, procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 103 dosare, dintre care 8 pentru acte de violenţă săvîrşite asupra militarilor, 10 - pentru pretinse acţiuni de tortură, iar restul - 85 de dosare - pentru tratamente inumane şi degradante.


Potrivit studiului efectuat de procurori pe dosarele penale pornite, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în stradă și în incinta inspectoratelor de poliție.


Cel mai des reclamanţii au evocat că au fost supuşi torturii sau altor forme de maltratări în scopul pedepsirii victimei pentru comiterea unui act sau presupus act și de utilizare excesivă a forţei în momentul reţinerii persoanei, ca urmare a exercitării abuzive.


Cei mai vinovați de aplicarea torturii rămîn a fi ofiţerii de investigaţii și poliţiştii Inspectoratului Naţional de Patrulare, cu cîte 20 de cazuri înregistrate.


Pe parcursul anului precedent, procurorii au remis în instanţa de judecată 34 decauze penale, în urma cărora au fost emise sentințe de achitare în cazul a 4 persoane și de încetare a urmăririi penale în cazul a 5 persoane.


Amintim că, în anul 2017, în cadrul mai multor dosare, procurorii au investigat circumstanţele decesului cetăţeanului Andrei Braguţa, care se afla în custodia statului. În consecință, pentru rele tratamente şi acţiuni de tortură au fost deferite justiţiei 20 de persoane (16 poliţişti şi 4 codeţinuţi ai victimei).


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load