COVID-19 în MOLDOVA

Fenomenele meteo extreme care pot lovi Moldova în această lună

Fenomenele meteo extreme care pot lovi Moldova în această lună

După o scurtă perioadă de vreme frumoasă, ca de vară, natura intervine în forţă, astfel încît a făcut motiv pentru meteorologi să anunţe Cod Galben de instabilitate atmosferică.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), astăzi, la fel ca ieri, se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-25 litri pe metru pătrat), cu grindină și vijelie în rafale de pînă la 17-22 metri pe secundă.

Specialiştii SHS afirmă că dintre fenomenele meteorologice stihinice, cel mai mare pericol în luna mai îl prezintă îngheţurile. Totodată, în această lună creşte probabilitatea averselor puternice şi grindinei măşcate – în medie o dată în doi ani.


Ploile puternice sînt posibile în medie o dată în trei ani, iar ploile puternice de lungă durată – în medie o dată în 50 ani.

Intensificarea vitezei vîntului de peste 25 m/s poate fi semnalată în medie o dată în 5 ani. Este posibilă formarea vîrtejurilor.

Spre exemplu, la 25 mai 1984, în satul Mîndra, raionul Călăraşi, s-a înregistrat un vîrtej cu o putere devastatoare.

Codul Galben de instabilitate atmosferică nu va afecta în măsură substanţială valorile termice. Astfel, în următoarele zile se prevăd temperaturi de peste 25 de grade Celsius, ziua, şi în jur de 15 grade, noaptea.

În contextul acestor avertizări, poliţia de patrulare, salvatorii, organele locale de gospodărire comunală atenţionează populaţia să fie prudentă, atît la trafic, cît şi în alte circumstanţe.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load