COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Femeile - victime ale violenței și în timpul izolării

Femeile - victime ale violenței și în timpul izolării

Ne bucurăm de ceva timp de o doză mai mare de libertate, după scoaterea unor restricții menite să prevină răspîndirea pandemiei. Victimele violenței în familie au trăit în izolare cu totul altfel de emoții și stări.

Potrivit datelor oferite de Centrul Internaţional „La Strada”, anxietatea generată de pericolul infectării cu COVID 19 a acutizat episoadele de violență în familie, acolo unde fenomenul exista deja.

Dacă în primele săptămîni după declararea situației de urgență numărul apelurilor continua să scadă, pe măsură ce perioada de izolare se prelungea, ponderea apelurilor a crescut cu peste 30%. Iar către începutul lunii mai, s-a observat și creșterea duratei apelurilor, comparativ cu primele 3 săptămîni ale perioadei de izolare.

Deși în lunile martie-mai apelurile a fost, per total, în ușoară descreștere, sunetele repetate ale victimelor violenței în familie au constituit 51% (față de 28% în perioada similară a anului trecut).


Au fost femei care se plîngeau pe faptul că injuriile și presiunea psihologică puteau să dureze continuu, pînă la 23 de ore în zi, fapt pe care îl suportau chiar mai greu decît bătaia. S-a acutizat și sentimentul de vină al femeilor pentru că nu ar fi în stare să-și apere copiii care acum nu se pot salva plecînd la școală sau grădiniță.

Datele oficiale ale poliției au arătat o creștere a numărul infracțiunilor legate de violența în familie și, respectiv, ordonanțelor de restricție urgentă emise în primul trimestru al acestui an.

De la instituirea situației de urgență în legătură cu pandemia COVID 19 și pînă pe 31 mai curent, consilierele de la Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete au preluat în total 390 de apeluri, dintre care cele mai multe se referă la violența în familie (247 de apeluri). Apelurile din mediul urban, inclusiv municipiul Chişinău, au depăşit cu 35% ponderea celor din mediul rural. Anterior, această diferență se menținea în jurul coeficientului de 6 %.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load