Femeile, în 2017, au putut mai uşor să-şi găsească un loc de muncă

Femeile, în 2017, au putut mai uşor să-şi găsească un loc de muncă

Femeile din Republica Moldova, în 2017, au putut mai uşor să-şi găsească un loc de muncă, decît în anii precedenţi.

 Totodată, doamnele au avut şi un salariu mai mare. Totuşi, în societate continuă să persiste stereotipurile de gen. Datele au fost prezentate în cadrul unui studiu privind Indexul Egalităţii de Gen pentru anul 2017. Cifrele arată că la general, nivelul de egalitate dintre bărbaţii şi femeile din Moldova nu s-a schimbat, comparativ cu 2016. 

Potrivit datelor, anul trecut, indexul egalităţii de gen pe piaţa muncii a crescut de la 63 de puncte la 64. Asta pentru că, potrivit experţilor, tot mai multe mame se pot angaja mai uşor la serviciu după ce ies din concediul de maternitate. Cea mai mare creştere a fost înregistrată la indicele accesului la resurse. 

Şi indicele în domeniul sănătăţii a crescut de la 69 la 70. Autorii studiului explică acest lucru prin faptul că statul a elaborat mai multe programe pentru femeile, care suferă de cancer, dar şi pentru că bărbaţii mai rar se adresează la medic.

În scădere cu un punct faţă de 2016 este indicele în educaţie, care a ajuns la 53 de puncte. În continuare, ponderea băieţilor în instituţiile de învăţămînt secundar profesional este mai mare decît a fetelor, ultimele alegînd mai mult studiile la învăţămîntul superior. În schimb indexul egalităţii de gen în domeniul politic se menţine la acelaşi nivel ca în anul 2016. Experţii spun că în continuare, în ţara noastră, puţine femei muncesc în instituţii de stat. O scădere semnificativă de la 51 de puncte la 47 o are indicele percepţiilor şi stereotipurilor în societate. Potrivit experţilor situaţia în acest domeniu se agravează. Opt din zece respondenţi cred că bărbaţii sînt cei care trebuie să aducă banii în casă, iar şase din zece consideră că femeile trebuie să se ocupe de casă şi gospodărie.

În 2017, indicele egalităţii de gen în Republica Moldova a fost de 58 de puncte. Indexul este calculat, pe o scară de la 0 la 100 de puncte, unde 0 indică o inegalitate totală între femei şi bărbaţi şi 100 o egalitate de gen perfectă. Astfel, cu cît indicele calculat este mai aproape de 100, cu atît nivelul egalităţii de gen este mai înalt.
 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load