Fără profesori. Peste 2.000 de posturi vacante în instituţiile din Moldova

Fără profesori. Peste 2.000 de posturi vacante în instituţiile din Moldova

La începutul noului an de studii, în instituțiile de învățămînt general din țară sînt înregistrate 2174 de posturi didactice vacante, potrivit datelor prezentate de organele locale de specialitate.


Într-un răspuns la o solicitare adresată de reporterul MOLDPRES, Ministerul Educației Culturii și Cercetării a precizat că cele mai multe posturi vacante sînt de educatori, profesori de matematică, profesori de limba și literatura romînă, fizică, educație fizică și limba engleză.


Cea mai mare lipsă este înregistrată în grădinițe, acolo unde este nevoie de 429 de educatori și ajutori de educatori. Totodată, în școli există 290 de locuri vacante de profesori de matematică, matematică/informatică și matematică/fizică. În învățămîntul primar este atestat un deficit de 241 de cadre didactice. Școlile mai sînt în căutarea a 165 de profesori de limba și literatura romînă, 119 profesori de fizică, fizică/informatică și chimie și 111 profesori de educație fizică. Instituțiile de învățămînt mai au vacante 105 posturi de profesori de limbă engleză, 93 de funcții de profesori la limba franceză și 86 posturi de dascăli la istoria romînilor și universală.


În pofida numărului mare de locuri vacante în sistemul de învățămînt, tinerii nu se prea grăbesc să-și continue studiile la pedagogie, iar cei care absolvesc facultățile de profil, de multe ori evită să se angajeze în cîmpul muncii. Astfel, potrivit rezultatelor preliminare ale etapei de bază de admitere în instituțiile de învățămînt, la facultățile de științe ale educației și cele exacte au rămas cele mai multe locuri bugetare neacoperite.


Autoritățile au întreprins mai multe acțiuni pentru a susține profesorii și a-i motiva să rămînă în sistem. Printre acestea se numără majorarea indemnizației de stat de la 45 mii pînă la 120 mii de lei pentru tinerii specialiști cu studii superioare și de la 36 mii pînă la 96 mii de lei pentru absolvenții colegiilor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load