Expoziție aniversară, vernisată de o facultate de arte plastice

Expoziție aniversară, vernisată de o facultate de arte plastice

Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design (FAPDD) a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice a împlinit 35 de ani. Cu această ocazie, profesorii și studenții Facultății au vernisat o expoziție aniversară la Centrul ”C. Brîncuși” din capitală.


Solicitată de Moldpres, decanul FAPDD, Svetlana Plațînda, a menționat că expoziția cuprinde peste 250 de lucrări de ceramică, grafică, sculptură, pictură, tapiserie, design interior, design vestimentar și metal artistic. 


”Pe parcursul a 35 de ani de activitate a facultății, au fost instruiți peste 1700 de specialiști de înaltă calificare. O parte din absolvenți sînt implicați în procesul educațional-didactic, activînd ca profesori în instituțiile de învățămînt superior, colegii, licee, școli. Astăzi, la Facultatea noastră activează 73 de cadre didactice, dintre care 43 sînt membri titulari ai Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și deținători ai titlurilor onorifice: Maestru în Artă, Artist al Poporului, Om Emerit sau ai Medaliei ”Meritul Civic””, a precizat Svetlana Plațînda.


La rîndul său, rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic, a afirmat că în această expoziție sînt mai multe generații de artiști plastici, fiindcă au fost expuse lucrări ale pictorilor din generația lui Emil Childescu, Alexei Colîbneac, dar și lucrări realizate de discipolii de astăzi, de studenții Facultății. ”Observăm aici o continuitate, care e foarte binevenită, prețioasă și necesară în artă. Fiindcă în artă meseria este cea care se transmite de la maestru la discipol”, a constatat Victoria Melnic.


În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a subliniat că pînă în 1984 nu exista posibilitatea de a studia artele plastice în R. Moldova într-o instituție de învățămînt superior. ”Era doar Colegiul Republican de Arte Plastice, care oferea studii medii de specialitate. Studiile superioare în domeniul artelor plastice doritorii le puteau obține doar la Moscova, Leningrad, Kiev, în Țările Baltice ș.a. Totuși, am avut noroc, pentru că tocmai absolvenții instituțiilor de învățămînt cu mari tradiții din aceste orașe și țări au fost primii profesori ai Facultății. Expoziția denotă un înalt nivel artistic. Mă bucură acest fapt, deoarece nivelul artelor plastice din R. Moldova foarte mult depinde de nivelul de învățămînt artistic”, a accentuat Dumitru Bolboceanu.


Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice a fost înființată în anul 1984. Facultatea instruiește la următoarele specialități: pictură, grafică, sculptură, tapiserie, restaurarea operelor de artă, ceramică, metal artistic, design interior, design vestimentar, istoria și teoria artelor plastice.


Expoziția va fi deschisă pînă la 17 martie.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load