Experți: Unii funcționari iau mită în ruble transnistrene pentru a ocoli legea

Experți: Unii funcționari iau mită în ruble transnistrene pentru a ocoli legea

O analiză a Centrului de Politici și Reforme din Moldova arată că în legislația națională este lipsuri grave care nu permit oamenilor legii să lupte împotriva acestui fenomen.


"În timp ce conducerea CNA-ului declara că, „procesul de luptă împotriva corupţiei declanşat de Republica Moldova este unul ireveresibil” se pare că pînă în prezent întîlnim grave lacune legislative la acest capitol, care limitează posibilitatea organelor anticorupție să combată efectiv acest fenomen", spun experții CPR.


Conform informațiilor parvenite în adresa CPR Moldova, mai mulți funcționari publici ar utiliza activ lacunele legislative luînd mită în ruble transnistrene pentru a evita răspunderea penală.


Potrivit experților, instituțiile abilitate în exercitarea urmăririi penale pe cazuri de corupție recunoaște că nu poate acționa în astfel de cazuri, fiind lipsită de pîrghii legale.


"Teoretic, un funcționar public sau un alt factor de decizie ar putea cere mită în ruble transnistrene. Ca ulterior, acesta să meargă în stînga Nistrului și să folosească banii în propriul interes, fie să îi convertească în orice valută (MDL, USD, EUR etc.), fie să achiziționeze anumite bunuri de valoare (bijuterii, produse etc.). Iar pentru faptul că a luat mita în ruble transnistrene, acesta este absolvit de pedeapsa penală. Această lacună legislativă permite săvîrșirea mai multor infracțiuni economice fără a fi pedepsit", se arată în analiză. 


Prin răspunsul său, IGP a confirmat că nu poate fi pedepsită nici falsificarea și punerea în circulație a rublelor transnistrene falsificate. Însă aceștia au atenționat că aceste acțiuni ar putea fi calificate ca escrocherie sau cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load