COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Există sau nu risc de inundații după ce a crescut nivelul apei în rîul Prut

Există sau nu risc de inundații după ce a crescut nivelul apei în rîul Prut

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că nivelul apei în rîul Prut a crescut. Există sau nu ris de inundații.

Din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, nivelul apei în rîul Prut a crescut. O creștere semnificativă s-a înregistrat în regiunea satului Criva – orașului Costeşti - Stînca. Apa a ieșit din lunca rîului Prut și în regiunea orașului Briceni şi Edineţ.

”Nivelul apei în rîul Prut a crescut cu aproximativ un metru, dar ne așteptăm la creșteri și mai mari. Totul depinde de cantitatea de precipitații care va cădea. În rîul Nistru nivelul apei nu a crescut”, a precizat pentru Sputnik Moldova reprezentatul Serviciului Hidrometeorologic de Srat, Valentina Cereș, transmite sputnik.md.


Lacul de acumulare de la Stînca-Costeşti are o suprafață de 140.000 de hectare şi este cel mai mare lac de pe răul Prut.

”Deocamdată pericol de inundație nu este. Potrivit datelor la zi, nivelul în lac este de 90,1. Dar putem acumula pînă la 91,15 metri”, a declarat pentru Sputnik Ivancov Andrei, administrator interimar al Nodului Hidroenergetic Costești.

În contextul în care au fost emise noi avertizări hidrologice de cod galben şi roşu în România, la Stînca-Costeşti a avut loc una dintre cele mai mari acumulari de apă. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România, Costel Alexe, a vizitat lacul de acumulare de la Stanca-Costești.

„Este de remarcat că, atît în 2008, dar şi în 2010, acumularea a ţinut sub control cele mai mari volume de viitură de pe cursurile interioare, asigurînd protejarea localităţilor de pe ambele maluri pe o lungime considerabilă, efectele favorabile ale acumulării fiind simţite pînă în zona confluenţei cu fluviul Dunărea”, a scris într-o postare pe Facebook Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Acesta a mai spus că autoritățile au acționat preventiv prin deversări controlate pentru ca viiturile să nu prezinte un risc ridicat de a provoca inundaţii. În finalul mesajului, ministrul a îndemnat populaţia să evite deplasarea în zonele vizate de codurile de precipitați şi inundații.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load