COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Este pregătită Moldova pentru sistemul de votare electronică

Este pregătită Moldova pentru sistemul de votare electronică

În cadrul sesiunii curente, Parlamentul Republicii Moldova va examina mai multe modificări la Codul electoral privind alegerile prezidențiale.

Între timp, introducerea sistemului de vot online nu a fost inclusă pe agenda politică.

Expertul Promo-Lex, Pavel Postică, a declarat pentru Sputnik Moldova că este încă devreme să vorbim despre implementarea exprimării voinței la distanță în Moldova. Cetățenii Republicii nu sînt gata să voteze prin Internet, deoarece nu au încredere în datele obținute prin intermediul tehnologiilor digitale.


"La alegerile parlamentare din 2019, CEC intenționa să testeze sistemul de vot electronic, dar așa și nu a realizat această inițiativă. Cred că va fi greu să implementăm o astfel de inovație în perioada rămasă pînă la alegerile prezidențiale. Poate că opțiunea de votare prin Internet va fi disponibilă la următoarele alegeri parlamentare", a menționat expertul.

Postică consideră că în această situație parțial este și vina structurilor de stat, care, în condițiile pandemiei, folosesc insuficient metode de comunicare la distanță pentru desfășurarea ședințelor online și luarea deciziilor.

"În timp ce unele instituții de stat nu folosesc tehnologia digitală pentru a-și organiza activitatea internă, este complicat să convingem cetățenii că votul electronic este convenabil și util", a precizat expertul.

În luna mai a acestui an, în Rusia a fost adoptată Legea cu privire la posibilitatea de a vota de la distanță – pe internet sau prin poștă. Votarea electronică în Rusia va fi disponibilă la desfășurarea alegerilor în organele puterii de stat, ale administrației publice locale, precum și a referendumurilor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load