X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Eroii căzuți în conflictul armat de la Nistru, comemorați la Chișinău

2 mar. 2018,, 17:21   Societate
3752 1

Eroii căzuți în conflictul armat de la Nistru, din 1992, au fost comemorați astăzi, 2 martie, la Chișinău.

După serviciul divin și depunerile de flori la plăcile comemorative din incinta MAI și la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, voluntari, militari și polițiști au mers în marș pînă la Complexul memorial Eternitate, unde au participat la un miting de comemorate, transmite IPN.

Zaharia Sclifos își amintește că a fost comandantul primului grup care a plecat pe cîmpul de luptă. „A fost greu, cel mai mult au suferit copii mei deoarece au rămas singuri. Au rămas fără mamă, i-am crescut singur. Mulți copii au rămas orfani după război și fără casă”, a spus Zaharia Sclifos.

„Ne-au înarmat în unitatea militară de la Florești și, cînd ne duceam la luptă, mă cuprindea spaima. Eu în viața mea nu am tăiat o găină, dar acum trebuie să omor oameni. E dureros faptul că războiul a stricat relațiile dintre oameni”, regretă Victor Cotloi, participant la acțiunile militare de la Nistru.

Iurie Harabadji spune că a fost detașat să lupte în satul Cocieri, Dubăsari, de la Comisariatul de Poliţie Buiucani. „Dorim ca niciodată să nu mai fie războaie, să nu mai treacă cineva prin ceea ce am trecut noi. Cîteodată și noaptea ne aducem aminte de acele lupte”, a spus Iurie Harabadji.

„În anul 1992 a fost cam tot așa. A fost frig. Moldovenii au văzut altfel cum curgea Nistrul, au văzut altfel noaptea și respirau altfel. Pur și simplu, au ieșit din casă, și-au luat rămas bun de la familii, neînarmați au mers la Nistru”, a spus ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan.

Astăzi, au depus flori și președintele Parlamentului împreună cu șefii delegațiilor oficiale participante la Conferința interparlamentară de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”.

Delegația oficială a ținut un moment de reculegere la monumentul „Maica Îndurerată" de la Complexul memorial „Eternitate".

Astăzi, 2 martie, se împlinesc 26 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În acțiunile de luptă au participat în jur de 30 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Circa 300 de combatanți și peste 400 de civili și-au pierdut viața, iar cîteva sute au fost rîniți. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?