TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Elevii a 51 de școli din țară au mers la vot

Elevii a 51 de școli din țară au mers la vot

51 de școli din Republica Moldova și-au ales noii membri ai Consiliilor de elevi în baza unui model propus de experții de la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral și agreat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.


Potrivit acestui model, de la începutul anului școlar, în cele 51 de gimnazii și licee din întreaga țară au fost formate Comisii Electorale Școlare, care au înregistrat în cursa pentru Consiliu, elevii candidați, iar pe 27 septembrie au organizat alegeri democratice în fiecare din aceste instituții. Elevii au votat la pauzele dintre ore, iar la final, au fost numărate voturile și anunțați cîștigătorii.


Atmosferă de alegeri adevărate și la Liceul “Dante Alighieri” din municipiul Chișinău. Membrii Comisiei electorale școlare și-au asumat rolul lor în scrutin și au avut grijă să explice elevilor cum să voteze, au fluidizat numărul alegătorilor în secția de votare, au numărat voturile și chiar au întocmit un proces verbal.


La eveniment au fost prezenți și reprezentanți CEC și CICDE. În ultimele două săptămîni, CICDE a realizat instruiri pentru elevii și profesorii implicați în organizarea alegerilor în școli, la care au participat circa 1 000 de elevi din cele 51 de instituții de învățămînt din 13 raioane din țară.


Vă amintim că, în toamna anului 2018, astfel de alegeri ale Consiliilor de elevi au fost organizate în 26 gimnazii și licee din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Cimișlia, Briceni, Dondușeni, Fălești, Florești, Telenești, Criuleni, Călărași și Dubăsari.


Activitățile de informare electorală și educare civică a elevilor se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load