COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ecologiștii atenționează: Situația rîului Bîc a scăpat de sub control (VIDEO)

Ecologiștii atenționează: Situația rîului Bîc a scăpat de sub control (VIDEO)

Președintele asociației Ecodava, Igor Sîrbu, consideră că situația ecologică de pe rîul Bîc este una care a scăpat de sub control.

”Putem să spunem ferm că situația rîului Bîc a scăpat de sub control. Nimeni nu este interesat în soluționarea acestei probleme. Cu cît este mai mare localitate prin care trece, rîul este mai poluat. El este transformat în rîpă. Oamenii duc gunoiul acolo, în orașele mari, precum Călărași, Chișinău, Strășeni, Anenii Noi”, a declarat Igor Sîrbu, președintele asociației ”Ecodava”, scrie sputnik.md.

Activistul civic atrage atenția asupra faptului că această situație este caracteristică nu doar pentru rîul Bîc, ci pentru toate rîurile din țară. Potrivit lui, apa din rîuri este poluată atît cu deșeuri solide, cît și cu deșeuri lichide și se cheltuiesc sute de milioane de lei pentru ameliorarea situației, bani care sînt cheltuiți în zădar.


”Este foarte dureros că această practică de a cîștiga granturi pentru ameliorarea situației pentru apă și canalizare este irosită în zădar. Am făcut un studiu în care am cercetat zeci de stații de epurare care trebuiau să fie modernizate și în prezent nu avem nicio stație de epurare în toată țara care să funcționeze normal”, a mai declarat Sîrbu.

El a subliniat că s-au adresat autorităților de resort de mai multe ori, privind redresarea situației, însă deocamdată situația rămîne neschimbată. Totodată, Sîrbu a declarat că deși avem legi care prevăd protecția acestor arii, totuși mecanismele de punere în aplicare a legilor nu funcționează.

Totodată, activistul a precizat că ”această problemă nu ține doar de Minister, de primari, de organizații non-guvernamentale, ține de fiecare dintre noi, de cetățenii care simt pe pielea lor consecințele acestei probleme”.

Rîul Bîc are o lungime de peste 155 de kilometri și trece prin 30 de localități, reunite în 15 unități teritorial-administrative, în care locuiesc peste 50 de mii de oameni, circa 20 de mii de gospodării. Suprafața totală a acestui teritoriu este de 26 de mii de hectare.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load